Forumul pasionatilor de trenuri din România

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!
 
AcasaAcasa  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  ConectareConectare  InregistrareInregistrare  

Distribuiți | 
 

  Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism

In jos 
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4
AutorMesaj
ldh80
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 3196
Varsta : 36
Localizare : Pascani
Reputatie : 6136
Data de inscriere : 03/11/2010

MesajSubiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism   Joi 08 Mar 2018, 23:39

Sistemul de apa-canalizare din Husi a fost administrat de urmatoarele entitati: IGO (Intreprinderea de gospodarire oraseneasca, intre 1957- 1990, care se afla in subordinea "Comitetului Executiv" al Consiliului Popular Local Husi), SC Goscomloc SA Husi (1990-2010)(aflata in subordinea Consiliului Local Husi), iar din aprilie 2010 de catre SC Aquavas SA Vaslui (aflata in subordinea consiliului judetean Vaslui).
Sus In jos
ldh80
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 3196
Varsta : 36
Localizare : Pascani
Reputatie : 6136
Data de inscriere : 03/11/2010

MesajSubiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism   Vin 09 Mar 2018, 00:05

-Cate ceva despre fostul sistem centralizat de termoficare din Husi:

Aceasta apare la sfarsitul anilor 60, cand se construiesc blocuri de locuinte, in special in zona centrala si in cartierul Stadion.

Astfel, in 1989, IGO Husi aveea un numar de 10 centrale termice de cartier, functionand pe baza de CLU. Acestea erau situate in urmatoarele locatii:

-Langa gradinita de la gara (alimenta blocurile situate vizavii de spital si caminul de nefamilisti a santierului Constructorul- actualul Recon SA)

-3 in cartierul stadion

-doua langa asa-zisa "sosea de centura" (alimentau blocurile dintre acestea si strada A.I.Cuza, dar si blocurile de pe strada Alexandru Giugaru)

-una in zona pietii si alta in spatele blocurilor de pe Bdul. 1 Mai (alimentau blocurile din zona central)

-Una in apropierea strazii Stefan cel Mare

-Una in zona industrial.


De asemenea, unele blocuri erau alimentate cu energie termica de la alte centrale termice, functionand tot pe baza de CLU:

-Cele doua blocuri de garsoniere din zona industriala, situate pe partea dreapta pe sensul Husi-Albita, precum si caminul de nefamilisti a intreprinderi Husana- de la centralele termice a fostei fabrici de conserve si a intreprinderii Husana

-Toate blocurile IAS-ului aveau centrale termice proprii

-Blocul unde la parter se afla complexul mestesugaresc “Zorile” aveea central temica proprie.

De asemenea si unele institutii (primaria, autogara, ocolul silvic, spitalul, etc) aveau central termice proprii.In anii 70, cand centralele si retelele de distributie a agentului termic erau relativ noi, si nu erau probleme in aprovizionarea cu combustibil, serviciul de termoficare era furnizat in parametri acceptabili.

Insa, in anii 80, ca urmare a restrictiilor in aprovizionarea cu combustibil, incalzirea la blocurile conectate la centralele termice a IGO era din ce in ce mai deficitara.

Apa calda (programata trimestrial) era furnizata tot mai rar, iar in 1989 mai era furnizata doar de doua ori pe an (de Pasti si de Craciun).


In anii 80, in contextul politicii de “economisire” a combustibililor lichizi (inclusiv CLU), s-a decis ca doua din centralele termice de cartier a IGO Husi- care functionau pe baza de CLU- sa fie modificata si adaptate a functiona pe baza de lignit (carbine inferior). Era vorba de cele doua centrale termice de cartier situate langa asa-zisa “sosea de centura”.

Se preconiza realizarea acolo a unui CET- care sa alimenteze cu energie termica intreg orasul Husi, iar o ramificatie din calea ferata proiectata spre zona industriala urma a-l deservi (carbunele urma a fi adus cu vagoanele pana acolo).

Insa rezultatele acelui experiment au fost dezastroase: puterea caloric slaba a lignitului a facut ca eficienta acelor doua central termice sa scada semnificativ, in plus ele au generat o puternica poluare in zona (fochistii care le deserveau le-au denumit “Cernobaluri”, iar locuitorii de la blocurile din apropierea acelor centrale, daca-si puneau rufele splate la uscat pe balcon, le gaseau negre de funingina!), iar unele blocuri deservite de acele centrale termice , situate pe strada Alexandru Giugaru, fiind situate relativ departe de centrale, temperatura agentului termic livrat de aceste centrale, care ajungea la acele blocuri, era scazuta.

De altfel, aceste doua centrale termice de cartier au fost si primele inchise dupa 1990.


In 1989 existau in Husi cca 5000 de apartamente si garsoniere bransata la sistemul centralizat de termoficare.


Dupa 1990, ca urmare a unei politici total gresite a conducerii Goscomloc (fosta IGO), nemultumirile populatiei fata de sistemul centralizat de termoficare cresc, multa lume debransandu-se de la acest sistem.

La aceasta a contribuit si: lipsa investitiilor in modernizarea sistemului, costurile mari de producere a energiei termice, pierderile mari pe retele de agent termic, vechimea instalatiilor si a retelelor, preturile mult prea mari fata de calitatea serviciilor oferite, etc.

In anul 1991 s-a livrat ultima data apa calda in sistem centralizat in Husi. O incercare esuata in acest sens s-ar mai fi facut in 1998.

Dupa 2004, cand este inaugurata aductiunea de gaz metan in Husi, unele centrale termice a Goscomloc sunt trecute de pe CLU pe gaz metan, si se mai fac unele modernizari la unele centrale termice (cazane, arzatoare, etc).


Insa era deja prea tarziu! Multa lume se debransasera deja de la sistemul centralizat de termoficare, multi preferand- cand au avut posibilitatea financiara- sa-si puna centrale termice de apartament pe gaz metan.

Prin 2006 sistemul de termoficare din Husi trece in administrarea unei societati nou-infiintate- SC Urban Calor SA, dar care, in scurt timp, ramane fara obiectul muncii, dupa ce ultima centrala termica de cartier din Husi- centrala nr.1 din cartierul Stadion- este inchisa!

La multe case se utilizeaza inca incalzirea cu sobe cu lemne, existand in Husi chiar si unele blocuri care au fost proiectate din constructie a fi incalzite cu sobe cu lemne!

Insa dupa 2004 se prefera in general centralele termice (individuale si de apartament) pe baza de gaz metan.


Cel care raspundea de centralele termice de cartier a fostei IGO/Goscomloc era maistrul Jan Dumitru, astazi pensionar.


Sus In jos
ldh80
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 3196
Varsta : 36
Localizare : Pascani
Reputatie : 6136
Data de inscriere : 03/11/2010

MesajSubiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism   Mar 13 Mar 2018, 14:28

-Serviciul de salubrizare in Husi

Acesta apare dupa 1950, pana in 1990 fiind in subordinea fostei IGO (apoi Goscomloc).

Inainte de 1989 se utilizau: autogunoiere Carpati/Bugeci si Roman, o autostropitoare, maturarea strazilor se realiza manual.
Exista o groapa de gunoi la iesirea din Husi spre Bunesti.

In anul 2006, prin desprinderea de Goscomloc, se infiinteaza “Serviciul Public Local de Salubritate Husi”, devenit in 2011, “SC Ecosalubrizarea Prest Srl Husi”, actionar majoritar fiind Consiliul local Husi.

Dupa 2006 se fac investitii importante: sunt achizitionate doua autogunoiere Renault, o autostropitoare, alte utilaje pentru maturatul automat al aleilor si trotuarelor, sunt achizitionate containere si cosuri noi de gunoi, etc.

Ar mai trebui achizitionate si automaturatoare si modernizat si garajul.


O problema este cea a depozitarii si transportului gunoiului. Dupa inchiderea fostelor gropi de gunoi de la iesirea spre BUnesti si de la Recea, din cauza faptului ca noua si moderna groapa de gunoi ecologica de la Rosiesti (care ar urma sa deserveasca toate cele 4 localitati urbane din judetul Vaslui) intarzie sa fie data in exploadare, gunoiul de la Husi este transportat tocmai la o groapa de gunoi de la Braila, cu costuri mari.

Un raport al Garzii de Mediu Vaslui, din noiembrie 2017, precizeaza: “În prezent, în judetul Vaslui managementul deseurilor municipale nu se realizează la standardele europene. Deseurile colectate de operatorii de salubritate din Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti sunt transportate în vederea eliminării la depozitul ecologic de la Muchea, judetul Brăila, conform contractului valabil până la data de 31 decembrie 2017. Statiile de transfer existente nu permit o colectare selectivă de calitate. Nu există statii de compostare, instalatii de tratare mecano-biologică a deseurilor, instalatii pentru tratarea termică a deseurilor menajere, iar modul de depozitare si eliminare a deseurilor este neconform si necorespunzător normelor si directivelor Uniunii Europene”

In zonele de blocuri, colectarea gunoiului menajer se face prin 30 de puncte de colectare, dotate, din anul 2006, cu 126 de eurocontainere de 1,1 mc fiecare, iar, din anul 2009, cu eurocontainere pentru colectarea selectiva a deseurilor.

Insa, pentru o colectare selectiva eficienta a deseurilor, trebuie educata si populatia in acest sens.


Adresa si sediul “SC Ecosalubrizarea Prest Srl Husi” este: Municipiul Husi, strada Stefan cel Mare, nr. 18.

In anul 2013, societatea aveea 98 de angajati.De-a lungul timpului, fosta IGO Husi (infiintata in 1957) , redenumita dupa 1990 “SC Goscomloc SA Husi” (care a existat, sub aceasta denumire, pana in 2010), a avut mai multe sedii:

-Initial aveea sediul in incinta ‘Casei Adam Mitache”

-Dupa 1990 a avut sediul intr-un imobil de langa cantina de ajutor social

-Dupa 1994 este inaugurat actualul si modernul sediul de pe strada Stefan cel Mare, nr. 18, la parterul unui bloc.-Alimentarea cu gaze naturale, aprovizionarea cu butelii de aragaz si cu combustibili petrolieri:

In 1989 judetul Vaslui era unul din cele 5 judete din Romania (alaturi de judetele Tulcea, Constanta, Mehedinti si Bihor), unde nu existau consumatori casnici, alimentati cu gaze naturale.

Totusi, exista in judetul Vaslui un singur consumator (industrial) alimentat cu gaze naturale- Intreprinderea de rulmenti Barlad, care folosea gazul natural in sectoarele tratament termic si forja. Aceasta intreprindere era alimentata cu gaze naturale din sursa locala Glavanesti, printr-o conducta Glavanesti- Barlad.

In anul 1997 sunt alimentati primii consumatori casnici din municipiul Barlad, iar, in anul 1998 (prin inaugurarea conductei de gaze naturale Barlad- Crasna- Vaslui), primii consumatori casnici din municipiul Vaslui.


Tot atunci (in 1998) incep lucrarile de constructie a conductei de gaze naturale Crasna- Husi, care insa la scurt timp sunt sistate, din lipsa de fonduri.

In anul 2003 aceastea sunt reluate, iar, la data de 29 octombrie 2004, este inaugurate conducta de gaze naturale Crasna- Husi, fiind alimentate cu gaze naturale primele puncte de consum din municipiul Husi, de la blocul L3, de pe strada Stefan cel Mare.

Meritul racordarii Husului la reteaua de gaze naturale I revine inginerului Capraru (care astazi nu mai este printre noi), desi la momentul inaugurarii aductiunii de gaze naturale din Husi –in octombrie 2004- primarul de atunci Tudor Stafie a incercat sa-si aroge “meritul” acestei realizari!

In anul 2013, lungimea retelei de distributie a gazelor naturale din municipiul Husi era de 47, 1 km. In anul 2013 au fost distribuite in municipiul Husi un total de 6.442 mii mc de gaze naturale.

Reteaua de gaze natural din municipiul Husi este realizata in cea mai mare parte din conducte de otel.

Distributia gazelor naturale in municipiul Husi (ca si in municipiul Vaslui, orasul Negresti si cateva comune) se realizeaza de catre operatorul local “SC Gaz Est SA Vaslui”, societate infiintata in anul 2002, fiind condusa de inginerul Adrian Tighici (care este si presedintele filialei PSD din municipiul Vaslui).

In municipiul Husi, pe langa reteaua de distributie a gazului natural, aceasta societate mai are si urmatoarele active:

-Statia de reglare-masurare a gazelor naturale situate in apropierea campingului Dobrina

-Statia de reglare-masurare a gazelor naturale situata pe strada Stefan cel Mare

-Autoturism de interventie “Dacia papuc”

Sediul filialei din Husi a “SC Gaz Est SA Vaslui” se afla la urmatoarea adresa: Strada Florilor, nr. 1, bloc 22, scara A, parter, telefon 0235.471128.

In perspectiva, este necesara extinderea retelei de gaze naturale in intreg municipiul Husi.

De asemenea, pentru racordarea judetului Vaslui (care acum se alimenteaza cu gaze naturale exclusive din sursa locala Glavanesti) la reteaua nationala de magistrale de transport a gazului natural, este necesara constructia conductelor de gaze naturale Barlad- Tecuci si Negresti-Iasi.In privinta aprovizionarii cu butelii de aragaz, inainte de 1989, exista in Husi un singur centru de distributie a buteliilor de aragaz- la fostul depozit PECO/Petrom de pe strada Saca.

In anii 80 si in Husi aprovizionarea cu butelii de aragaz se realiza cu mari restrictii si lipsuri.

Dupa 1990, apar mai multe centre (particulare) de distributie a buteliilor de aragaz.

Insa, dupa 2004 (cand Husul a fost racordat la reteaua de distributie a gazelor natural) numarul acestor centre de vanzare a buteliilor de aragaz scade considerabil.
In privinta aprovizionarii cu combustibili petrolieri (motorina, benzina si CLU- acesta din urma era folosit la centralele termice de cartier si a unor institutii din oras), inainte de 1989 existau in Husi doar:

-Depozitul PECO situate pe strada Saca. Pentru aprovizionarea acestui depozit cu produse petroliere , pe calea ferata, exista o conducta (pe sub strada Saca) care lega instalatiile de descarcare a acestor produse din vagoane-cisterna (instalatii situate langa fosta “linie Competrol” din capatul infundat al statiei CFR Husi), cu depozitul PECO de pe strada Saca.

-O singura statie PECO pentru autovehicule, situata pe Calea Basarabiei (fosta strada Carpati).

Dupa 1990, depozitul PECO/Petrom de pe strada Saca este modernizat si extinsa capacitatea de depozitare. Insa, la scurt timp dupa privatizarea “Petrom”, acest depozit (desi fusesera modernizat cu putin timp inainte!) este desfiintat, toate rezervoarele si instalatiile de acolo fiind demontate. Astazi, acolo este doar un teren viran!De asemenea, astazi in Husi exista un numar de 5 statii PECO pentru autovehicule, apartinand de: Petrom (una), Lukoil (una), SC Dac-Petrol-Srl Husi (doua) si SC Comercial Marian Srl (una). De asemenea, exista si facilitate de aprovizionare cu GPL pentru autovehicule.

Singura firma din Husi specializata in distributia si comertul cu produse petroliere este “SC DAC-Petrol SRL Husi”, cu 16 angajati in 2013.
Sus In jos
ldh80
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 3196
Varsta : 36
Localizare : Pascani
Reputatie : 6136
Data de inscriere : 03/11/2010

MesajSubiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism   Mar 13 Mar 2018, 14:33

-Fondul locativ, intretinerea acestuia si constructiile

Primul bloc de locuinte construit in Husi a fost realizata la inceputul anilor 1960, fiind situat pe strada Mihail Kogalniceanu. A fost proiectat din constructie a fi incalzit cu sobe cu lemne!

In anii 70 se realizeaza majoritatea blocurilor din cartierul Stadion si o parte din cele din zona centrala.

In anii 80 se construiesc majoritatea blocurilor din zona centrala, ca si cele din zona industriala. O parte din blocurile construite in anii 80 in zona centrala (cele situate intre strada Stefan cel Mare si Bulevardul 1 Mai) au fost prevazute din constructie a fi incalzite cu sobe cu lemne!

La inceputul anilor 90 se inaugureaza si blocurile de strada A.I.Cuza. Aici exista si singurele doua scari de bloc din Husi cu 6 etaje si lift. Din pacate cele doua lifturi de la aceste scari de bloc au functionat foarte putin, astazi aceste doua lifturi fiind nefunctionale si descompletate.

Inainte de 1989, majoritatea blocurilor din Husi erau proprietate de stat, intretinerea si reparatia instalatiilor comune din blocuri fiind in sarcina IGO.


Totusi, in Husi s-au construit inainte de 1989 si cateva blocuri proprietate personala. Acestea sunt:

-Blocurile 15, 16 si 17 de pe Aleea Stadion nr.3. Au fost realizate intre anii 1972- 1974, oferind un confort sporit : pereti din caramida (nu din placi prefabricate din beton), o singura scara la fiecare bloc (cu cate 20 de apartamente cu doua sau 3 camere), camera decomandate si mai spatioase, teren si spatiu verde in jurul blocului (cate 20 mp de fiecare apartament), finisaje mai bune, etc.
Intr-unul din aceste 3 blocuri (blocul 16) am locuit si eu pana recent.

-Doua blocuri tip “vila” (cu un singur etaj, 4 apartamente, spatiu verde in jur) si cateva case tip “duplex” situate pe Aleea Mihail Kogalniceanu. Aceste case erau inainte de 1989 singurele case din Husi conectate la sistemul centralizat de termoficare, fiind alimentate cu energie termica de la centrala de cartier nr.1.
Dupa 1990 in una din aceste case a locuit si fostul prim-secretar al orasului Husi din perioada 1968- 1979, Ioan Croitoru.De asemenea,inainte de 1989, s-au realizat in Husi si cateva camine de nefamilisti, apartinand unor intreprinderi:

-Caminul de nefamilisti a fostului santier “Constructorul” (astazi SC Recon SA), situate pe strada 1 Decembrie, in apropierea garii. Astazi se afla intr-o stare avansata de degradare.

-Doua camine de nefamilisti a fostei SUC (astazi SC Petalul SA), de strada Stefan cel Mare.

-Caminul de nefamilisti a SC Husana SA, din zona industriala. Astazi se afla intr-o stare avansata de degradare, datorita “faunei” care se aduna in aceea zona locul fiind cunoscut printre huseni “la chilotii zburatori”.

Dupa 1990 toate aceste camine de nefamilisti au devenit proprietate personala.
In perioada 1990- 1994, aproape intreg fondul locativ existent in Husi atunci a devenit proprietate personala, prin vanzarea catre populatie a apartamentelor si garsonierelor care apartineau statului.

Insa, din pacate, multi locuitori de la blocuri, nu au inteles ca o data cu apartamentele sau garsonierele, au cumparat si spatiile comune si instalatiile comune a blocurilor, iar reparatia si intretinerea acestora cad in sarcina proprietarilor- adica a locatarilor.

Acest fapt a generat mentalitati gresite si daunatoare in randul locuitorilor de la blocuri si dupa 1990. Astfel, in multe cazuri, si dupa ce cumparasera apartamentele, multi locatari au considerat inca ca daca se sparge vreo teava la subsol, tot “IGO trebuie sa vina sa o repare!”.

Acesta mentalitate gresita si daunatoare, dezinteresul pentru starea tehnica a instalatiilor comune din blocuri, sau chiar rea-vointa, a determinat degradarea instalatiilor comune din blocuri dupa 1990. Din pacate si in Husi exista scari de bloc cu instalatii de apa si canalizare puternic deteriorate, sparte, care determina pierderi de apa la subsoluri si acumularea de dejectii de canalizare la subsoluri, scari de bloc neiluminate (de multe ori fostele instalatii comune de iluminare pe casa scarii sunt fie distruse, furate sau nefunctionale), cu pereti murdari, etc.

Un fapt negativ este si lipsa asociatiilor de proprietari in Husi, fostele “asociatii de locatari” de la blocuri disparand in anii 90.

Dupa 1990, blocurile aflate atunci in constructive, sunt abandonate pentru lungi perioade de timp, cu degradarea si jefuirea constructiilor incepute.


Dupa 1990 s-au mai construit putine blocuri in Husi.

S-au realizat si cateva blocuri ANL:

-Cel situate pe bulevardul 1 Mai, din centrul orasului, inaugurat in intregime in 2007.

-Blocul ANL din zona industriala, situate pe soseaua Husi-Stanilesti

-In curand urmeaza a fi inaugurate si blocurile ANL din imediata apropiere a fostei HM Podgoriile Husului (din cartierul Dobrina).

In schimb dupa 1990 s-au construit numeroase case noi si vile.


In privinta activitatii de constructii-montaj, inainte de 1989, exista in Husi santierul “Constructorul” (astazi SC Recon SA, care in 2013 mai aveea doar 47 de salariati), care aveea: cale ferata industriala proprie (“linia17”), statie de betoane, autovehicule specifice activitatii in constructii si un personal numeros (zidari, fierar-betonisti, electricieni, instalatori, sudori, tamplari, etc) si bine calificat.

Astazi, dintre firmele private din Husi cu activitate in domeniul constructiilor se pot aminti:

-“SC Ceracons SRL” (cu 89 de salariati in 2013)

-“SC Electro-Sanit SRL” (constructii civile, inclusiv instalatii sanitare si electrice in constructii). A fost infiintata de fostul viceprimar (astazi senator) Aurel Caciula.

-“SC Energoest SRL” (instalatii electrice in constructii)

-“SC Est-mold Electric SRL” (idem)

-“SC Montaj Electric SRL” (idem).Sus In jos
ldh80
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 3196
Varsta : 36
Localizare : Pascani
Reputatie : 6136
Data de inscriere : 03/11/2010

MesajSubiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism   Mar 13 Mar 2018, 16:09

Dupa prezentarea aspectelor economice si tehnico-edilitare din municipiul Husi, este necesara si o prezentare a aspectelor culturale, de educatie, sociale, etc din Husi.

Si voi incepe cu invatamantul.

In articolul intitulat “Husii:, scris de Virgil Caraivan si publicat in ziarul “Razesul” din 1926, Husul era denumit “orasul scolilor si al bisericilor”.

Prima mentionara documentara a localitatii este legata de dorinta de invatatura, in anul 1441 un document extern (dar neconfirmat de istorici) mentionand pe studentul “Johannes Mathie” (Ioan Matei) la “Facultas Artium” din Cracovia, Polonia.

Invatamantul husean a fost influientat timp de secole de existenta bisericilor, dar mai ales a Episcopiei.

Gheorghe Ghibanescu arata ca exista inca din timpul domniei lui Grigore Ghica, o scoala la Husi, prima din “tinutul Falciului”. Aceasta function ape langa Episcopie si se preda ceaslovul si psaltirea, in limbile slavona si romana.

Aceasta scoala a fost infiintata prin hrisovul dat de domnitorul Grigore Ghica, la 25 decembrie 1747. In acel document se preciza ca “sa se infiinteze inca 3 scoli slavonesti si romanesti, la 3 Episcopii, de la Roman, Radauti si Husi”.

De asemenea, alte “scoli incepatoare” mai erau si pe langa celelalte biserici din targ, aceste scoli fiind intretinute de negustori si meseriasi.

In anul 1837 functionau, pe langa bisericile din Husi, 6 scoli incepatoare.


Dupa aceasta insa, mai ales prin aplicarea “Regulamentului organic”, incepe sa apara invatamantul de stat, in afara bisericilor, o data cu procesul de “occidentalizare” a culturii si civilizatiei romanesti.

Apar primele pensioane si in Husi, iar, prin aplicarea articolului 420 “Regulamentului organic”, in anul 1832, este infiintata prima scoala primara de stat din Husi, devenita ulterior ‘Scoala nr. 1 de baieti”. Primul invatator al acestei scoli a fost G. Zefirescu.

Ulterior, se vor deschise si alte scoli in Husi, unele dintre ele fiind scoli bisericesti: scoala de catihenti (in 1846), seminarul (in 1851), Scoala primara de fete nr. 1 (in 1851), Scoala primara de baieti nr. 2 (1861).

Realizarea statului modern Romania (1859- 1862), ca si reforma invatamantului din 1864 (elaborata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza si prim-ministrul Mihail Kogalniceanu) , marcheza o noua etapa in istoria invatamantului romanesc.

Dupa 1864 apar noi scoli si in Husi: scoli primare, scoli de meserii,in 1889 gimnaziul “Anastasie Panu”, se construiesc noi localuri pentru scolile 2 si 3 de baieti, etc.

In 1893 C. Chirita da urmatoarea situatie a scolilor din Husi: “Instructiunea: trei scoale primare de baieti si doua de fete, un gimnaziu, un seminariu cu curs inferior si o scoala de fete pentru croitorie, pe langa cari se aflau doua librarii”.

Dupa 1900 mai apar si alte scoli in Husi: o scoala de fete, din 1915 Liceul particular de fete “Elena Doamna”, iar, la 15 ianuarie 1908 si “Scoala de viticultura” (actualul Colegiul National Dimitrie Cantemir- inainte de 1989 Liceul Agro-Industrial)(infiintata prin legea invatamantului agricol, elaborate de Spiru Haret).

In anul 1911 se infiinteaza si “Cercul cultural al invatatorilor din Husi”.

Realizarea marii uniri din 1918, prin vointa liber exprimata a tuturor teritoriilor locuite in majoritate de romani, si creerea Romaniei Mari, in granitele firesti si legitime, are efecte pozitive si asupra invatamantului.

Dupa 1918, apar cercuri pedagogice a invatatorilor si profesorilor.

Tot in 1918 gimnaziul “Anastasie Panu” devine “Liceul Cuza-Voda” Husi, avand, pana astazi, prestigiul de a fi cea mai buna scoala din Husi.

In 1935, Petru Ghenghea- atunci directorul Scolii nr. 3 de baieti, arata ca in Husi existau: 3 scoli primare de baieti, doua scoli primare de fete, doua scoli primare mixte, doua gradinite de copii, un liceu de fete, un liceu de baieti, o scoala comerciala inferioara, o scoala inferioara de arte si meserii, o scoala profesionala de gradul 1, o scoala de viticultura si o scoala de cantareti bisericesti.

Orasul era impartit in 5 circumscriptii scolare, atunci la Husi functionand si “Revizoratul scolar” al fostului judet Falciu.


Insa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial si apoi caderea Romaniei in “sfera de influienta” (practic sub ocupatia sovietica pana in 1958) are consecinte negative si pentru invatamant.

Intre anii 1940- 1948 in Husi au functionat: Doua licee, 3 scoli primare de baieti, o scoala primara de fete, doua scoli primare mixte, o scoala de viticultura, un gimnaziu industrial, un gimnaziu comercial si doua gradinite.


In 1948, cu ocazia instaurarii depline a regimului comunist in Romania, se adopta o “reforma a invatamantului”, copiata dupa sistemul sovietic. Prin aceasta “reforma”, se produce separarea totala a scolii de biserica si de idealurile morale crestine. Directorii vor fi desemnati pe criteria politice, programele vor fi radical revizuite istoria si cultura nationala vor fi contrafacute si mutilate pe calapoadele antinationale ale materialismului ateist, ale proletcultismului si ale sociologismului vulgar.


Pe de alta parte, nu se poate nega interesul statului comunist pentru dezvoltarea sistemului de invatamant conform “reformei” din 1948, sporind accesul copiilor saraci la invatatura si reusindu-se eradicarea analfabetismului in anii 50, dar, in accelasi timp, mutiland multe inteligente, pe criteria politice si de origine sociala.

De asemenea, s-au construit cladiri noi pentru scoli si internate si in Husi.

In anul 1958 functionau in Husi: 6 scoli de 7 ani, o scoala primara, doua “scoli medii” (echivalentul liceelor), doua scoli profesionale si o scoala de meserii, cuprinzand in total 3800 elevi. De asemenea se infiinteaza si “Casa Pionerilor”, devenita ulterior si a “Soimilor Patriei”.

Nu au lipsit nici formele de opresiune politica si in randul elevilor, la sfarsitul anilor 40 fiind sacntionati si condamnati din motive politice un grup de elevi de Liceul Cuza-Voda, in frunte cu elevii Mihai Balan si Val. C. Nestianu.

In 1964 functionau in Husi un numar de 14 scoli (doua scoli primare , 7 scoli gimnaziale, un liceu teoretic si 4 scoli tehnico-profesionale), cu 114 Sali de clasa, care scolarizau 5.618 elevi, din care 2.018 elevi din afara localitatii. De asemenea, existau doua camine de zi si 7 gradinite care cuprindeau 600 de prescolari.


Insa, majoritatea scolilor si gradinitelor functiona in cladiri vechi, necorespunzatoare. Multe din aceste cladiri erau case care fusesera nationalizate in 1948.


Dupa 1965, s-au construit si in Husi noi cladiri pentru unitatile scolare (3 camine cu orar prelungit, localurile noi ale liceelor Cuza-Voda si Agro-Industrial, cladirile noi ale scolilor generale nr. 1 si nr 3, doua internate scolare, cantina, vinoteca, etc).

Cu toate acestea, fata de marele aflux de elevi, cladirile erau insuficiente, deficienta neremiadata si multi ani dupa 1990.

Dupa 1965 se inregistreaza si restructurari ale sistemului scolar din Husi.


In 1987 in Husi functionau: 12 camine si gradinite de copii, 6 scoli generale (cu clasele 1-Cool, un liceu teoretic, un liceu agro-industrial, o scoala profesionala, o scoala profesionala speciala (pentru fete cu deficient psihice). Acestea scolarizau un total de 6.383 elevi, care erau instruiti de 165 profesori, 66 invatatori si 49 educatoare.

Dupa 1989, se elimina si din invatamantul husean orice ingerinte politice si ideologice.

Insa, dupa 1990, invatamantul husean inregistreaza un anumit regres, lipsa de bani din anii 90 a facut ca uzura dotarilor si a mobilierul scolar sa se accentuieze, reparatiile cladirilor afectate de cutremurele din 1986 si 1990 se efectuau cu mare greutate, etc.
In primii ani de dupa 1990 a scazut afluxul de elevi de la sate, iar populatia scolara a fost si ea in scadere.
In anul 2013, conform datelor Ministerului Educatiei Nationale, in municipiu Husi functionau urmatoarele unitati scolare de stat:

-3 gradinite de copii (fata de 12 camine si gradinite de copii in 1987)

-3 scoli gimnaziale (generale), fata de 6 scoli generale in 1987.

Acestea sunt:

-Scoala gimnaziala nr. 1 “Ion Creanga”

-Scoala gimnaziala nr. 2 “Mihail Kogalniceanu’

-Scoala gimnaziala nr. 3 “Anastasie Panu”

*Scolile gimnaziale nr. 4 (din cartierul Bulgari), nr. 5 (din cartierul Corni) si nr. 6 (din cartierul Dobrina) au fost desfiintate dupa 1990.

-Colegiul National Cuza-Voda (liceu cu profil teoretic)

-Colegiul National Dimitrie Cantemir (liceu cu profil agro-industrial)

-“Liceu Tehnologic Ioan Corivan” (practic scoala profesionala)

-“Liceu Tehnologic Sfanta Ecaterina” (practic scoala profesionala speciala, pentru fete cu deficient psihice)

-Seminarul liceal teologic ortodox “Sfantul Ioan Gura de Aur”


Aceste unitati scolare dispun de: 190 Sali de clasa si cabinet scolare, 21 de la laboratoare scolare, 17 ateliere scolare, doua Sali de gimnastica, 6 terenuri de sport si 344 calculatoare tip PC.

In Husi exista si “Clubul elevilor”.
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism   

Sus In jos
 
Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism
Sus 
Pagina 4 din 4Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4
 Subiecte similare
-
» Cateva cuvinte despre Amaryllis
» Cateva cuvinte despre Anthurium(Floarea-Flamingo)
» Cateva cuvinte despre Hibiscus(Trandafir-de-China)
» Despre palmieri...
» Cateva cuvinte despre Streptocarpus

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul pasionatilor de trenuri din România :: DIVERSE :: DISCUTII LIBERE-
Mergi direct la: