Forumul pasionatilor de trenuri din RO
Bine ati venit pe Forumul pasionatilor de trenuri din Romania !!!
Sper ca ceea ce veti gasi sa va fie de folos!

Forumul pasionatilor de trenuri din RO

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!

AcasaAcasa  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  ConectareConectare  InregistrareInregistrare  

Impartiti | 

Amintirile unui mecanic de locomotivă

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul
AutorMesaj
zenox4500
V.I.P Member
V.I.P Member

Numarul mesajelor: 105
Varsta: 56
Localizare: Caransebeș
Data de inscriere: 01/08/2009

MesajSubiect: Amintirile unui mecanic de locomotivă   Lun Sept 07, 2009 8:26 pm

Dragi prieteni ai forumului . Trenurile sunt frumoase și pot stârni multe pasiuni . Dar puțini știu ce înseamnă să fi mecanic de locomotivă . Vreau să vă împărtășesc câte ceva , din experiența mea de peste 30 de ani ca mecanic de locomotivă . Astăzi încep cu primul foileton . Vă rog să-mi spuneți dacă
v-a plăcut și dacă să continui . Vă mulțumesc !
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
discoid21

Numarul mesajelor: 229
Localizare: Oradea
Data de inscriere: 14/07/2009

MesajSubiect: Re: Amintirile unui mecanic de locomotivă   Lun Sept 07, 2009 9:31 pm

Chiar ar fi interesant de scris niște "amintiri de la bordul locomotivei" sau cum doriți să-i ziceți. Ar fi educativ mai ales pentru cei care doresc să se facă mecanici de locomotivă, dar și pentru cei care sunt doar pasionați de trenuri.
Sunt nerăbdător să vă citesc memoriile! Și mulți ani înainte la bordul locomotivelor, sau... automotoarelor Regiotransului Very Happy
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.biostil.net
zenox4500
V.I.P Member
V.I.P Member

MesajSubiect: Amintirile unui mecanic de locomotivă   Lun Sept 07, 2009 11:41 pm

Pe 13 Decembrie 1989 , la ora 6.30 , aveam prezentarea pentru remorcarea tr 22322 pe distanța CARANSEBEȘ - DR. TR. SEVERIN. La ora amintită , m-am prezentat la tura depoului.
- Să trăiți domnu șef ! Trenul meu circulă ?
-Circulă din Călători . O iei pe EA 145 , dar vezi că o iei la roată și pe EA 311 a Simeriei , care merge la RK, la IMMR Craiova . Are echipă de Simeria pe ea , care o însoțește .
- De ce nu au dus-o pe Petroșani ?
-A rămas defectă una de-a noastră , cu scurtcircuit în transformator și l-a luat de pe asta , că tot merge la IMMR . Ajutor îl ai pe Ion Târziu .
După efectuarea vizitei medicale , ne-am deplasat la locomotivă , unde am găsit-o atașată de ea și pe EA 311 . Revizorul le pregătise din timp pentru drum. Aici am găsit și pe colegii de la Simeria.
La ora 7.00 am ieșit la cabina depoului pentru ieșirea în gară.
- Turnul Caransebeș !
-Recepție !
-La cabina 1, locomotivă pentru trenul 22322 .
-Hai afară.
Am ieșit din depou și am intrat pe tren. Ion al meu a legat locomotivele de garnitură, apoi am trecut la operațiunile pregătitoare în vederea expedierii . După efectuarea probei de frână, a venit și IDM cu documentele trenului . Colegii de la Simeria au venit și ei cu noi în cabină la căldură . Locomotiva lor
era toată descompletată .
- Turnule ! 22322 gata de plecare .
-Bine , imediat vă pun pe LIBER .
După câteva minute , semnalul de ieșire de la linia 6 s-a pus pe LIBER verde - galben în direcția H ( Herculane) .
Am cuplat ventilația la motoarele de tracțiune și am trecut la demararea trenului de 1130 de tone.
După ieșirea din stație , la 50 km/h am făcut o eficacitate la frână , ca să văd cum prinde.
-22322 sunt Dispecerul Caransebeș ! Recepție .
- Recepție ! 22322.
-Zeno tu ești ?
- Da eu
- Ce zici , merge de simplă până sus la Poarta ?
La trenurile peste 1000 tone pe această secție se circulă și cu locomotivă împingătoare.
- La stația Balta Sărată îți comunic . Să văd cum se comportă trenul din parcurs.
-Bine
Trenul mergea bine , locomotiva răspundea deasemenea bine la comenzi.
- Dispecerul ! Hai până sus .
- Bine , ai LIBER până la Poarta.
Am trecut podul peste râul Timiș , apropiindu-ne de stația Balta Sărată cu viteza de 60 km / h
- 22322 la Balta treceți pe DIRECTĂ !
- Recepționat .
După st. Vălișoara am început urcușul , îndreptându-ne spre culoarul Timiș-Cerna . De la st Armeniș , am intrat în Cheile Armenișului , linia traversând de câteva ori șoseaua națională și râul Timiș pe viaducte și tuneluri .
Colegul de la Simeria mi-a spus :
- Locomotiva asta pe care o însoțesc , are boghiurile de la o altă locomotivă pentru care nimeni nu a vrut să mai semneze că e bună de drum .
Nu bănuiam ce avea să urmeze.
- 22322 la Teregova treceți pe DIRECTĂ !
- Recepționat !
Am trecut și de st Teregova. Urma st Poarta , de unde urma să coborâm către Domașnea și Băile Herculane .
- GALBEN prevestitorul la Poarta . mi-a comunicat ajutorul. Oprim la intrare.
Am redus din forța de tracțiune și cum linia urca, viteza a început să scadă . Repetitorul îmi arăta ca semnalul de intrare la st Poarta era încă pe OPRIRE . Viteza a scăzut la 15 km / h .
-11002 la Teregova treceți pe DIRECTĂ .
- Recepționat !
Un alt tren venea după mine la sector de bloc . După el venea personalul 1162 Reșița - Poarta
Când am observat semnalul de intrare , acesta s-a pus pe GALBEN și am început să reiau tracțiunea
Fiind încă în rampă și având 1130 de tone , a mers destul de greu .
Când am ajuns peste macazuri ,am scos capul afară să urmăresc trenul , când am observat că locomotiva din spate trepidează puternic . Am luat măsuri imediate de oprire .
-22322 OPREȘTEEEE !!!!! , strigă colegul ce a garat la linia 1
-Am oprit , am zis eu cu glas tremurat , așteptându-mă la ce-i mai rău .
Am coborât de pe locomotivă și am văzut locomotiva EA 311 deraiată de un boghiu și primul vagon de o osie .
Am chemat șeful de gară , care a luat primele măsuri . A avizat pe Șeful Serviciului SC de la Timișoara , care a dispus ca circulația să fie deschisă până la ora 14.00 ca Acceleratul 122 să poată trece . S-a dispus trimiterea trenului de ajutor , a echipei de întreținere a căii , pentru repararea macazurilor și ridicarea locomotivei și a vagonului deraiat .
Trenul 11002 a dat înapoi în stația Teregova , iar personalul 1162 a fost limitat în aceeași stație.
Pe mec. ajutor l-am trimis să strângă frănele de mână la tren , acesta fiind cu totul în pantă . Apoi a fost tras și el în Teregova de locomotiva lui 11002 .
Am fost anchetat timp de 10 ore . Știam că nu am nici o vină , ceea ce a și reieșit din anchetă .
Locomotiva cu greu a fost repusă pe șine , căci a ieșit și bandajul de pe obadă la una din osii , fiind pusă ( boghiul ) pe cărucior special și dusă la depou la Caransebeș.
Seara la ora 20.00 mi-a venit schimbul , eu nemaicontinuând drumul , iar a doua zi am continuat ancheta la depou la Caransebeș , unde au fost anchetați și cei de la Simeria , care au pregătit locomotiva pentru drum .
După două zile , la Timișoara a izbucnit REVOLUȚIA !
Sus In jos
Lde 2100

Numarul mesajelor: 875
Localizare: Slanic prahova
Data de inscriere: 20/02/2009

MesajSubiect: Re: Amintirile unui mecanic de locomotivă   Mar Sept 08, 2009 8:53 pm

Felicitari!!a fost foarte frumos ca ne-ati impartasit si noua aceste amintiri... si va rog sa mai continuati! Very Happy
Sus In jos
zenox4500
V.I.P Member
V.I.P Member

MesajSubiect: Aintirile unui mecanic de locomotivă   Joi Sept 17, 2009 9:57 am

Era în toamna anului 1976 . Eram mecanic ajutor la Remiza Lugoj , ce aparținea de Depoul Caransebeș .Aveam comandă pentru trenul 30033 , marșrută de uraniu de la Oravița pentru Feldioara.Trenul îl remorcam pe distanța Lugoj - Simeria . După ce am sosit de la Buziaș ( acolo locuiam cu părnții ), am luat legătura prin telefon , din gară din Lugoj , cu șeful de tură de la Remiză , să-l întreb dacă trenul circulă .
- Măi Zeno , trenul nu circulă , căci azi noapte în stația ILIA , s-a produs o catastrofă feroviară. Două locomotive izolate ( fără vagoane ) , s-au ciocnit cu un tren de marfă . Macaralele de 120 t a dep .Caransebeș și Simeria sunt la fața locului . Așa că , tu vei merge regie cu mec. Popescu Ion cu tr. 2184 , la Ilia , să schimbați la locomotiva macaralei și o aduceți la Caransebeș . Dacă depășiți orele de serviciu , veți primi schimb la Lugoj . Nu mai veni la tură , te vei întâlni cu mecanicul în gară .
- Am înțeles . Eu sunt deja în Lugoj.
La ora 15.30 m-am întâlnit cu mecanicul în gară și am plecat cu personalul 2184 la Ilia .
Când am ajuns la Ilia , am văzut imagini apocaliptice . Cele două locomotive diesel cu cabinele făcute praf. Locomotiva trenului de marfă ,avea deasemenea cabina distrusă .O a treia locomotivă a unui tren de marfă ce staționa alături , a fost avariată de unul din vagoanele trenului tamponat . Primul vagon
după locomotiva trenului de marfă , distrus 100 % , iar alte cinci deraiate de toate osiile . Trei semafoare de ieșire , au fost culcate la pământ . Mecanicii celor două locomotive au fost scoși din cabine cu aparatele de sudură , fiind prinși între pupitrele de conducere și pereții cabinelor . Mecanicul trenului de marfă a murit pe loc , iar mec. ajutor a scăpat , fugind în sala mașinilor , ținându-se de rampa de motorină a motorului diesel .
Circulația pe cele două fire a căii duble Arad - Simeria a fost închisă 12 ore . După 12 ore s-a deschis circulația pe un singur fir .
Iată cum s-a produs evenimentul :
Cele două locomotive circulau izolate de la Arad la Simeria , in trasă de tren de călători . Prima nu avea instalație INDUȘI , a doua avea , dar erau izolați circulând rotașă ( la urmă ) . Semnalul prevestitor al semaforului de intrare al st. Ilia indica reducere de viteză , pentru oprire la semaforul de intrare . Pe intervalul , semnal prevestitor , semafor de intrare, mecanicul și mecanicul ajutor de la locomotiva din față au ADORMIT , astfel că au depășit semaforul de intrare al stației Ilia pe OPRIRE și s-au ciocnit cu trenul de marfă care ieșea din st Ilia în direcția Lugoj. Viteza celor două locomotive în momentul impactului era de 83 km/h ,iar a trenului de marfă de 10 km/h , deci viteza de impact a fost de 93 km/h .În urma acestui eveniment , s-a dispus ca toate locomotivele de marfă să fie dotate cu instalație INDUȘI (autostop) , cele de călători având toate.
Ceea ce am văzut acolo , m-a marcat o perioadă de timp , gândindu-mă chiar la retragere, dar pasiunea pentru această meserie a învins.
Sus In jos
zenox4500
V.I.P Member
V.I.P Member

MesajSubiect: Amintirile unui mecanic de locomotivă   Sam Sept 26, 2009 9:46 pm

Era în toamna anului 1987 , de 3 luni autorizat la locomotive electrice , la trenuri de marfă .
Aveam comandă la trenul 11001 , pe distanța Caransebeș - Reșița Nord . La ora 22.30 m-am prezentat la tura depoului .
- Să trăiți domnule șef de tură ! Trenul meu circulă ?
- Măi Zeno , circulă din Călători . Tu schimbi în gară , iar Ion Pașan iese din depou cu EA 231 împingătoare
( pe distanța Caransebeș - Reșița Nord și retur, trenurile de marfă peste 1000 t circulă cu locomotivă împingătoare , secția fiind în profil " fierăstrău" cu urcușuri și coborâșuri)
Am luat foaia de parcurs și împreună cu Gheorghe , ajutorul meu , după ce am făcut vizita medicală , ne-am deplasat în gară la schimb , la cabina 2. După 20 min . s-a auzit la megafoane :
" Tranzitul , revizia ! De la Balta Sărată la linia 6 , 11001 , schimb T, plus EA împingătoare , tranzitează la Reșița cu același număr "
-Aude revizia !
-Aude tranzitul !
L-am schimbat pe colegul ce-a venit de la Dr. Tr. severin, care mi-a comunicat , că nu a avut probleme
deosebite în parcurs .Locomotiva era EA 110
După cca. 15 min. colegul de la locomotiva împingătoare mi-a comunicat :
- 11001 recepție !
- Recepție Ioane ,
- Locomotiva EA 231 , legată la tren și frână , robinetul în poziția 3 încuiat și blocat , inst. induși izolată ora 00,10 , fără diferență de tampoane . Când avem pe liber , putem pleca
- Recepționat Ioane. În cap EA 110 mec. Dulca Zeno . Deocamdată semnalul este pe OPRIRE .
- Turnule , 11001 gata de plecare .
- Bine 11001 !
La ora 00,25 ,semnalul de ieșire de la linia 6 s-a pus pe LIBER , VERDE - GALBEN în direcția Cornuțel - Banat .
- Ioane ! Am primit un Ordin de circulație pentru trenul 11001 din .......1987 :
" Pe distanța Caransebeș - Reșița N , circulați cu locomotivă împingătoare legată la tren și frână EA 231 ,
mec . Pașan Ion
- Recepționat !
- Avem un VERDE - GALBEN în direcția C........... , dacă e alimentat ( conducta generală ) la urmă , hai să mergem .
Am așteptat să pună el trenul în mișcare .
- Pe doi la urmă ! .
După ce trenul s-a pus în mișcare , am pus și eu controlerul pe poziție
- Pe 2 și-n față !
- 3 !
- 3 și-n față !
- 6 !
- 6!
Și tot așa până ne-am apropiat de viteza cu care trebuia să circulăm , de cca . 60 km/h
Trenul era o marșrută de minereu de fier din Brazilia , ce venea de la Constanța Port pentru Combinatul Siderurgic Reșița . Avea 24 vag. 350 m , 2000 t.
Afară , începuse o ploaie măruntă de toamnă .
Am circulat fără probleme până după st. Ezeriș , ultima stație înainte de Reșița .
Am observat că locomotiva a început să trepideze puternic și am văzut că aveam în cilindrii de frănă ai locomotivei 6 atm. Mi s-a blocat antipatinajul și s-au blocat roțile . Colegul de la urmă împingea de zor.
Atunci când locomotiva patinează , intră in acțiune releul " antipatinaj" care frânează puțin locomotiva pentru a aduce osia în cauză la aceeași rotație cu celelalte.
- Ioaneee ! Închide la urmă că mie mi s-au blocat osiile !
Lipsa de experiență și-a spus cuvântul . În loc să frânez trenul , colegul de la urmă încetând împingerea , locomotiva mea fiind frânată ,s-a produs și ruperea trenului.
Am plecat cu prima parte la Reșița , dpă care m-am întors în linie curentă și după partea doua
Problema cea mai gravă a fost că am făcut locuri plane la bandaje de 7 mm !!! la toate osiile .
A trebuit să iau legătura cu Regulatorul de Circulație pentru a nu analiza întârzierea trenului , pentru
ca Revizia de vagoane din Reșița să poată schimba bara de tracțiune ruptă de la vagon și a nu înregistra depoul cu eveniment de cale ferată ( ruperea de tren). Totul ne-a costat 4 l de țuică.
La depou s-a făcut constatare tehnică și cu greu i-am convins pe cei din atelier că antipatinajul era defect , locomotiva fiind în TG ( termen de garanție) Am avut noroc că bandajele erau noi și au putut fi
strunjite (7mm). Dacă erau la limită , trebuiau rebandajate și o rebandajare costa atunci cca 120,000 lei ,
adică aproape contravaloarea a două mașini DACIA !!
Așa s-a derulat un episod, din primele ture ca mecanic de locomotivă electrică .
Sus In jos
KQQ

Numarul mesajelor: 128
Data de inscriere: 21/06/2009

MesajSubiect: Re: Amintirile unui mecanic de locomotivă   Sam Sept 26, 2009 10:01 pm

Referitor la evenimentele de cale ferata. Din cele povestite de un fost mecanic de locomotiva, (in prezent sef de cantina) unul din lucrurile de care se temeau mecanicii de pe LA era sa ramana fara apa in cazan. In caz ca se intampla asa ceva, mecanicul avea parte de urmatoarele:
-sanctiune
-retrogradare (daca era la calatori trecea la marfa, daca era la marfa trecea la manevra)
-era citat ca exemplu negativ la toate sedintele

Din cate am inteles, in interiorul cazanului ar fi doua sigurante de plumb. Daca nivelul apei din cazan scade sub un anume nivel acelea se topesc iar efectul este oprirea locomotivei in drum. Sau am inteles eu gresit? Cum functionau acele sigurante?
Sus In jos
srazvi

Numarul mesajelor: 666
Varsta: 31
Localizare: Arad
Data de inscriere: 20/07/2009

MesajSubiect: Re: Amintirile unui mecanic de locomotivă   Sam Sept 26, 2009 10:41 pm

zenox4500 a scris:
pe distanța Caransebeș - Reșița Nord

Chiar bine, poate ne explici care era statia Cilnic, acutala Resita Nord? In vechile mersuri acolo se intalnesc liniile de la Timisoara respectiv de la Caransebes pentru Resita scratch :
Sus In jos
Codrut1985
Administrator
Administrator

Numarul mesajelor: 409
Varsta: 26
Localizare: Oradea
Data de inscriere: 21/05/2009

MesajSubiect: Re: Amintirile unui mecanic de locomotivă   Dum Sept 27, 2009 8:41 am

Statia Calnic este actuala statie Resita Nord...cladirea vechii statii Calnic se afla pe partea opusa a actualei cladiri Resita Nord, construita ceva mai recent...
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://ghioane007.blogspot.com
zenox4500
V.I.P Member
V.I.P Member

MesajSubiect: Amintiri   Lun Sept 28, 2009 5:59 pm

Ai dreptate cu LA-ul. Cutia de foc la LA este înconjurată de apă . Cele două dopuri fuzibile ( din compoziție specială) erau montate în plafonul cutiei de foc cu o parte în cutia de foc , iar cealaltă parte în masa de apă de deasupra ei . Când se rămânea fără apă în cazan ( fapt foarte grav) , apa fiind sub nivelul de pericol deasupra cutiei de foc , compoziția din aceste dopuri ,se topea și apa din cazan curgea în cutia de foc STINGÂND FOCUL , protejând astfel cazanul. Sigur aceste dopuri se topeau la anumite temperaturi . considerate critice .
St .Reșița N , este fosta st Câlnic . Cartierul Lunca Bârzavei nu exista pe atunci , denumirea venea de la satul Câlnic ,aflat în apropiere , acum înglobat municipiului . Actuala haltă Câlnic deservește acest sat .
Sus In jos

Amintirile unui mecanic de locomotivă

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 7Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul pasionatilor de trenuri din RO :: DESPRE CFR :: REPORTAJE ALE PASIONATILOR DE TRENURI-