Forumul pasionatilor de trenuri din România

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!
 
AcasaAcasa  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  ConectareConectare  InregistrareInregistrare  

Distribuiți | 
 

 Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...

In jos 
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6
AutorMesaj
Shinkasen

avatar

Numarul mesajelor : 385
Reputatie : 3740
Data de inscriere : 30/04/2009

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Dum 04 Mai 2014, 22:15

dan tm a scris:
Asa a facut si cu nemtii, s-au bagat romanii repede cu nemtii fara nici un acord, s-au dus cu ei pina la Stalingrad, au luat Transnistria, au facut excesele de la Odesa si apoi, ce au primit?

De vina aici au fost cei ce ii sustineau pe nazisiti, Antonescu cu echipa, au fost jucati pe degete. Daca nu puneau presiuni pe Carol al II-lea, poate alta era povestea, poate alta era si daca nu era Mihai I, inlaturat de comunisti. Eh acum cine stie cum ieseau lucruriile pana la urma, in schimb nici acuma nu facem nimica, tara e condusa de diversi indivizi care se imbogatesc continu' fac tot felul de afaceri ... bla bla bla aceasi poveste veche de 25 de ani indata ... dar nu ii ia nimeni la bani marunti.
Sus In jos
JohannDB

avatar

Numarul mesajelor : 50
Reputatie : 1733
Data de inscriere : 17/11/2013

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Lun 23 Iun 2014, 03:16

-Dragii mei.....de multă vreme n-am mai "bătut câmpii" pe aici, pe unde se spune, că dacă ai "făcut armata.....toarnă tot".....
După umila mea (mamăăă, ce modest sunt) ultimă intrevenție, văd că pe seama lucrurilor ce se petrec în Ucraina, s-au consumat aici două pagini de forum cu păreri despre ce și cum am face sau am păți-o dacă am fi implicați în rahatul (scuze de expresie, dar eu așa îl văd.....și din păcate e un r***t care înghite vieți omenești, de te întrebi dacă nu cumva motivația existenței lui "Homo Sapiens Erectus" pe suprafața acestui glob de pământ, nu este alta decât să se războiască permanent....a se vedea toată istoria.....fiindcă nu-și mai încape în piele, când unul, când altul din capii "tâmpeniei" mondiale)....rahatul generat de subiectul Ucraina și starea Rusiei.......
Și la nivelul 1980, Rusia avea probleme în urma "intervenției" din Afganistan, vreme în care americanii livrau armament "la greu" talibanilor de azi.....talibani cu care se luptă astăzi chiar...americanii și cu ai noștrii ca asociați....voluntari....!!

Dar să reluăm, după câââtăăă vreme.....povestea soldatului "Șveig" (nu mă puneți să scriu în altă limbă "Șveig"....că....am dat de naiba...)
Așadar, rămăsesem ca am ajuns, după "triumfala" intrare pe poarta noii unități la "O.S."-ul de serviciu (comandantul subunității de "radiști" care fără vorbă multă ne-a dat "pas" la "S.S.".....un caporat din ciclul II, de baștină din județul Ialomița (Doamne...ce băiat de treabă s-a dovedit a fi acesta......dacă mai trăiește astăzi, tare aș vrea să-l reîntâlnesc...chiar și pe "Facebook")....... se deschide registrul, suntem trecuți în evidențe, intrăm în dormitor......
Eiiiii...intrăm în dormitor... La unitatea de la care am plecat, eram în dormitor, maximum 12 oameni..... larghețe...spațiu....aer (adică puține....pârțuri=bășini...noaptea), deși aveam paturile suprapuse..... La "noul sălaș", când am intrat în dormitor......auoleuuuuu...puteai parca două transportoare de rachete A.A. pe lungimea dormitorului, deși era la etajul doi.... Paturi suprapuse, pe dreapta și pe stânga...câte 20 de perechi de paturi!! Mă uitam ca "curca-n lemne"....și cred că aveam o față atât de inteligentă, încât sunt sigur că băgam la îndoială pe cei mai apropiați mie, în ceea ce privește capacitățile mele intelectuale (bine că nu mă vedea nimeni) !!!
Surpriza primului moment al intrarii în "dormitor" a fost atenuată de "bunul venit" adresat nouă, ultimilor "mohicani" sosiți pentru cursul de radio-telegrafiști, de către caporalul amintit puțin mai-nainte (un tip blond, de statură medie, Garolea Aristotel pe nume......Garolea, dacă citești aceste rânduri, dă-mi de veste, te rog ) și care , perfect omenesc și colegial a făcut oficiile de "gazdă".................
Fiind ultimii sosiți, am avut de ales...."niciun pat"......singurele disponibile erau primele două perechi suprapuse de pe dreapta intrării în dormitor, patul 1 și 1 bis (de deasupra) fiind lipite (în zona pernei) de rastelul de armament.... Vis-a-vis de noi, erau paturile "caporalilor și-a unui fruntaș" - veteranii noștrii, care ne și "purtau de grijă".
Dată fiind așezarea asta, total nedorită de noi, care mai vroiam să ne ascundem pe undeva pe la capătul sălii - pentru a nu fi în "gura lupului", ne simțeam ca "musca pe tavan", dar în "neștiința" noastră, nu bănuiam ce bine ne va cădea această apropiere de ușă și de rastel...... aveam s-o "probăm" nu mult timp după depunerea "jurământului".....
Așa se face că eu iau în primire patul nr.1...colegul meu Kovaci Ștefan (de la subunitatea de radiolocație) patul nr.2 de jos, lipit de al meu, "Nușu" Constantin (colec de subunitate cu Kovaci) patul de deasupra mea și alt coleg de la "radiolocație", Dani Gabor, coleg cu Kovaci și "Nușu", patul de deasupra lui Kovaci ( acest coleg Dani Gabor, era un tip, a cărui pasiune supremă era....electronica).... Din povestirile lui, ajunsese cu greu să facă o armată "normală" deoarece, pasiunea lui pentru electronică, îl făcuse cu ceva ani înainte de vremea armatei - prin vremea școlii - să-și construiască un aparat de emisie-recepție, din piesele existente la vremea aceea, mai ales că "cuarțul" pentru frecvență era prohibit rău de tot...... Pe scurt, într-una din escapadele lui de pe câmpurile din împrejurimile comunei unde locuia, a fost "goniometrat" și s-a trezit cu-n ARO ce semăna cu vechiul IMS, că este luat pe sus. Circul...circului... Voi cei de azi (când stațiile "CB" sunt la-ndemâna oricui și le instalezi pe mașină, în budă sau pe unde te taie capul, ca apoi în funcție de starea de "troglodit" să behăi de la inepții la porcării pentru a fi auzit de toți cei nevinovați aflați pe recepție sau să te auzi singur într-o a doua stație avută la domiciliu, debordând de infatuare și "mândrie" după materialul trimis în eter), nu vă puteți închipui ce însemna să ai un aparat de emisie-recepție la acea vreme (care "bătea", cu tot primitivismul lui vreo 10-15 km), chiar de era o "creație nevinovată" a unui copil prea pasionat de electronică....Atentat la "siguranța statului"..... Cert este că-l aveam printre noi....și era permanent "scufundat" în scheme electronice....mânca pe pâine revista "Tehnium" (și nu numai, ci tot ce era electronică) și cât timp am fost colegi de armată, nu avea astâmpăr în a concepe un montaj electronic ce să facă posibilă înregistrarea imaginilor pe bandă magnetică...desena...desena...și iar desena..., dar nu numai că desena, dar era "tare" și pe partea teoretică! La acea vreme, apăruseră în "Tehnium" primele "vești" despre realizările japonezilor de la "Sony" și "JVC" cu privire la primele succese (era să zic "succesuri") precursoare apariției primelor "videorecorder"-e și "videopayer"-e ce au apărut pe piață, câțiva ani mai târziu..... Băiatul ăsta, pe toată perioada armatei, a fost de un imens ajutor cadrelor și elevilor din unitate, datorită pasiunii lui....Citea o schemă electronică (la vremea aia aparatura era bazată pe "lămpi"/"tuburi" electronice) și ce era mai dureros, era că erau în rusește.....Ei, omul ăsta citea schemele, ce erau întinse pe unu-doi pereți, ca lungime, fără greșeală. Când era vorba de vreo defecțiune la un "complex", el era un fel de "stăpân al inelelor".
Scriind astea.....mi-am adus aminte că de fapt eram.....cinci colegi, din unitatea de bază....al 5-lea fiind din subunitate cu mine (ptiuuuu...cum l-am uitat)....ca civil, lucra la acea vreme (din ce mi-aduc aminte) ca vameș la ...Otopeni (fiindcă tatăl lui lucra și el "unde trebuia").....un tip blonduț cu ochi căprui..... Numai că el a venit cu noi aici la curs la "radioreleu" dacă-mi amintesc bine....și era în alt dormitor.
A doua zi a sosirii noastre în "noua" unitate a început cu obișnuitul program (respectat mult mai "la sânge" ca la "bază", unde ne mai codeam...ne mai lălăiam) de învioarare (care includea și un "maraton"....două ture în jurul pavilionului central plus gimnastica de rigoare), apoi vizita la spălător, cu echiparea și aranjatul patului.... Pe urmă sectoarele de dimineață, masa și raportul/careul (primul circ al zilei). După asta...programul zilnic...instrucție de front....instrucție de specialitate (asta era deja ca program general pe toată perioada), dar până la jurământ, preponderent a fost "instrucția de front".
Abia așteptam ora 10, când se servea acel supliment de hrană (nu-i mai știu numele) compus dintr-o conservă la trei inși cu pâinea aferentă (conservă de pește în ulei sau sos tomat, de obicei în sos tomat, la ulei era mai grețos și ne trebuia lămâie).....așa cum era, cum nu era , abia așteptam suplimentul....
Pe la ora 13 era masa de prânz, după care urma o binecuvântată oră de repaos în care aveai vreme să te duci la spălător, să te speli pe picioare și să te despuțești (aveam din păcate, colegi, care când se descălțau ziceai că au un cal mort în bocanci).
După toate astea reîncepea activitatea cu ore de specialitate și informare politică (către sfârșitul programului cadrelor).
După ce plecau cadrele acasă, rămâneam noi stăpâni pe "tarla", unde sub conducerea gradaților intram pe sectoare, întreținere de tehnică, citirea presei (unde ca și la "informarea politică" erau vânate locurile din cel mai îndepărtat colț de sală), apoi masa de seară și apelul de seară după care spălat, făcut bocancii, aranjat ținuta și cel mai așteptat moment..."stingerea". Așa se încheia o zi de "serviciu credincios închinat patriei".
Pentru moment, fac o pauză, e deja târziu în noapte și-i musai să-mi pun memoria la trebă pentru a mai deschide sertarele demult uitate încuiate........
Sus In jos
c o r v i n
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 3133
Varsta : 41
Localizare : Hunedoara
Reputatie : 5528
Data de inscriere : 16/10/2013

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Mier 25 Iun 2014, 17:28

...Johann, ce expui aici nu este sub nici o forma ,,bataie de campi,,!... La felul cum prezinti situatiile din trecutul tau ,,militar,, poti scrie o carte fara probleme! Nici eu nu am fost strain de astfel de trairi si ,,emotii,, insa eu nu am talentul tau la prezentare, expunere!... Smile 
Sus In jos
JohannDB

avatar

Numarul mesajelor : 50
Reputatie : 1733
Data de inscriere : 17/11/2013

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Sam 05 Iul 2014, 12:28

Deeciii șă reluăm "Aventurile soldatului Șveig".....
 Fusesem încorporat în Februarie....Două săptămâni (aproape) am stat în unitatea de bază, perioadă în care am apucat și o primă "tragere demonstrativă" la poligonul de garnizoană, un poligon dotat cu ținte mobile pentru tragerile cu armamentul de infanterie (adică ținte ce cădeau la "mângâierea" glonțului și care mai erau-unele-instalate pe cărucioare ce permiteau deplasarea lor laterală, stânga/dreapta, într-un anumit spațiu, ca să nu ajungă "răcanul" să lanseze o salvă aiurea, prea oblică, față de axa de tragere, salvă care să ajungă pe unde nu trebuie, prin "c.urul" cuiva sau pe drumul de deasupra pădurii ce ducea la o stațiune din zonă..... așa cum se produc în ziua de azi surprizele de prin jurul poligoanelor bucureștene...ultimul eveniment chiar acum vreo două săptămâni, când bietul locuitor din zonă, s-a trezit cu-n glonț în spate în propria-i curte și "marele lui noroc" a fost că glonțul era la limita traiectoriei și-și pierduse energia necesară pentru a omorâ....).... pentru noi "bibanii" această tragere a fost "faină" sau "cool"  Cool  !!! Eram deja dotați cu "PM"-urile "personale", dar la această tragere le-am târât după noi, cu o profundă mândrie ostășească, fără a trage nici măcar un cartuș de manevră....
 Fuseserăm porniți "per pedes" de la unitate la poligon, cântând primul cântec ostășesc învățat în "lunga" perioadă de când intrasem sub (nu în) drapel...."Mândră țară....tânăr cloț de rai....." (sunau versurile) și după vreo doi km de mers, cântam cu atâta "patos", de parcă eram corul pensionarilor..... Norocul nostru a fost că poligonul era la vreo 5 km de cazarmă....
Ajunși aici, s-a format un semicareu ce avea pe partea centrală un spațiu deschis, în care pâș-pâș câțiva deștepți (printre care și eu) l-am ocupat parțial, iar ofițerul nostru ne-a atras atenția, dar văzându-ne curioși și cu dorința de-a "vedea mai bine și lejer", ne-a lăsat în pace....știa el ce știa, iar noi "deștepți foc" credeam că le știm pe toate......
Am asistat la o tragere cu tot ce putea fi folosit de-un infanterist...de la pistol (TT și Carpați) la pușca ZB, AKM-ul uzual, pușca cu lunetă, mitraliera pe afet..... deliciul a fost, însă tragerea cu AG 7, pentru noi....."deștepții" care intraserăm în acel spațiu liber...... La prima lovitură plecată din "burlan" am luat în față un jet de particule amestacate de pământ-iarbă-pietricele-fum și gaze și ca "bonus" un vuiet ce ne-a "încântat" timpanele atât de tare, că 5 minute am făcut pe surzii  :shock:  (trăgătorul lansase lovitura din poziția culcat) ! La a doua lovitură, locul din spate era....liber complet, iar noi "cei pățiți" eram cât se poate pe lateral și încercam din răsputeri să ne readucem auzul la condiția inițială ; mai apoi totul a descurs normal și am putut aprecia tragera.
La încheiere s-a tras și cu AG 9 instalat pe afet. După tragere am fost lăsați să vedem țintele și efectul proiectilelor...... la plăcile de metal, mai ales, de grosimi apreciabile (la 40-50 mm grosime, salvele de mitralieră erau adânc înfipte în metal, iar trasoarele le putusem vedea cum ard așa înfipte ; pe dosul plăcilor se vedeau țăndări sărite și ne închipuiam "plăcerile "ce le-ar fi avut cel ascuns după o astfel de placă ; la loviturile de AG, plăcile aveau niste "frumoase găurele"prin care puteai vedea ...peisajul din spate, iar loviturile au retezat câțiva copaci din pădure.....după ce au trecut prin plăci.....
Întoarcerea la cazarmă s-a făcut mai în liniște, totuși în pas cadențat, că doar eram tineri oșteni, nu o adunătură de babe ce veneau de la un...parastas......
             Am repovestit cele mai de sus pentru comparație, cu prima tragere "de instrucție" de la "regimentala de radiotelegrafiști".......... Eram cam de o săptămână la unitatea de pregătire, când conform programului de instrucție, o luăm "la talpă" spre poligon, un poligon în direcție opusă celui de garnizoană, aflat la vreo 9 km departe de cazarmă, pe partea de răsărit a unor dealuri de aici......
Țin minte că era o zi frumoasă de sfârșit de martie, plecasem după masa de dimineață....sulpimentul urmând a fi luat în poligon. Am plecat frumos și liniștiți, fără excese, fără desfășurări, fără exerciții....eram o frumoasă și ordonată coloană, așezată pe "căprării"-radiotelegrafiși, radioreleiși, telefoniști și planșetiști....toți cu ofiterii și subofițerii lor.....
Mai aveam cam un kilometru până la poligon (noi mergând ordonat pe drum, ca toți aomenii) și în ritmul pașilor formației, chiar ne admiram ce bine ne stătea....cu hainele de instrucție curate, bocancii lustruiți, armele curate și cu "bromajul" intact (bromajul este acea culoare neagră pe care o are metalul ca strat anticoroziv, obținut termic), pe scurt...eram ca la un "show"..... când din spate, pe laterala stângă a drumului, pe câmp, prin iarbă și toate denivelările, veneau în pas alergător câteva plutoane de soldați de......miliție-securitate, de la unitatea vecină cu noi.... Vai de steau lor...și bibani și veterani erau în "plină activitate".....  Se auzeau diferite comenzi, ca....aviație inamică....și plutoanele "albaștrilor" (asta era culoarea uniformelor lor) dispăreau prin iarba ce timid începea să se ridice prin uscătura rămasă din toamnă, printre mușuroaiele de cârtiță și pe ici pe colo mici băltoace prin miriște..... Se striga "înainte" și bieții albaștrii se ridicau care de pe unde se "culcase" și-o luau la fugă....apoi "inamic la stânga" și tot așa, până au trecut de noi. Patrea cea mai nasoală pentru albaștrii a fost când s-a dat comanda "gazeeee"....să-i fi văzut pe toți cum arătau cu măștile pe față și furtunele de legătură încurcându-i la modul cel mai serios în mișcare, dar mai ales cum alergau cu masca pe față.... Brrrrr...și acum mi se zbârlește părul.... Și ce arme lustruite aveau......mamăăă...ziceai că sunt cromate, așa de frecate erau; ale noastre parcă erau ieșite din fabrică, deși aveau și ale noastre niște ani de utlizare și trecuseră prin destule generații de "răcani"!!
Ajungem la perimetrul poligonului, facem delimitarea lui sub o râpă și se alege paza de perimetru (unde m-am băgat și eu.....și nu mi-a părut rău...cu binoclul primit am putut să privesc unde mi-a dorit ochiul, în timpul tragerii, dar să și urmăresc perimetrul, de la ținte la linia de tragere, la tot ce vroiam să văd..... ; în cazul unor "intruși" în spatiul de tragere, puteam opri tragerea cu niște rachete de semnalizare colorate, care erau ambalate în niște cilindrii lungi de-o șchioapă, cu-n diametru de vreo 4 cm și cu o sfoară de acționare ce se trăgea lateral....pleca din tub o bilă luminoasă de-o anumită culoare).
La poligon a venit cu noi și-un camion al unității, care pe lângă suplimentul de ora 10 a adus niște plăci metalice de 10-12 mm grosime și o ladă cu o grămadă de oase de vită de la bucătărie, care au fost așezate (plăcile și oasele) la 150 m distanță....S-a făcut întâi o tragere demonstrativă în plăci și-n oase...... Cu pistolul Carpați la 50 m la metal spuneai pas...se turtea glonțul; la oase erau probleme...  Cu TT-ul la 100 m la plăci glonțul se înfigea în placă, iar la oase scotea așchii... Cu AKM-ul la 150 m nu mai era nicio problemă...treceau prin placa de 12 mm gloanțele ca prin brânză și ridicau pământul în deal....; la oase era prăpăd...dacă loveau osul undeva în mijloc, făceau găuri rotunde, dar la ieșire erau numai tândări...dacă loveau osul mai pe margine, îl dezintegrau....  Și mai era sunetul ăla sec...un pocnet sec de os lovit, care-ți făcea pielea de găină.....; da, osul gol sună tare urât la glonț, când nu are carne pe el.... După "demonstrație" s-a trecut pe rând pe la "mostre"....
După asta a început tragerea de instrucție propriu-zisă....și fiind prima "de acest fel", s-a făcut ca la carte, ca să înțeleagă și ăla cere face armata în locul altuia, ce și cum se face la tragere și cum utilizezi arma......
Pe scurt, după pauza de supliment, rânduri....rânduri...trăgătorii și-au făcut treba și mai ales au învățat pe viu (cu muniție de luptă) cum se ia poziția de tragere (s-a tras din picioare, în genunchi și culcat), cum se încarcă arma, cum se ia linia de tragere și mai ales cum se utilizază înălțătorul, cum se trage, cum se descarcă, cum se asigură arma și cum se iese din linia de tragere.....
  A fost o zi frumoasă, destul de lungă pentru noi, ținând cont de cele explicate mai sus, dar pe total am învățat ceva .....a fost una din zilele petrecute cu folos, în armată, spre deosebire de altele care vor urma (mai ales în ciclul doi) când chiar că am pierdut timpul.....
La sfârșitul tragerii, am fost puși la "tras" și noi cei din "paza perimetrului"....și am tras, nu glumă...... Fiindcă muniție rămăsese, ca..lău. Am avut ocazia să golesc vreo 6-7 încărcătoare și ca experiență am încercat să golesc un încărcător dintr-o singură rafală, în picioare stând......nu a fost posibil...., reculul m-a făcut să nu mai trag la țintă ci aiurea...nici din ofițeri nu a reușit nimeni....cât pe ce a fost plutonieru nostru un munte de om de 2/2 m, care s-a oprit și el la aproape al 29 cartuș.... A fost ca un fel de pariu, care s-a desfășurat cu toții laolaltă, ofițeri, subofiței și soldați, a fost un moment unic.
Am fost cumva "în avantaj"....cu mulți din ofițeri eram vecini de bloc sau vecini de blocuri apropiate și mulți din ei mă cunoșteau de....mic, fiindcă au primit partamentele de la armată în aceeași perioadă și mulți au fost colegi de școală militară, împreună cu tatăl meu .... așa a fost să fie.... Dar pe de altă parte a trebuit să mă comport mereu exemplar pentru că îl faceam de cacao pe tata...și cum am fost o generație crescută încă sub un deosebit respect față de părinți...am trebuit să rabd multe și să...tac...și să respect ceea ce azi se numește "deontologia vieții soldățești"
Cînd programul de tragere a luat sfârșit, încolonați frumos și cu proaspetele impresii de "țapeni" mânuitori ai armamentului din dotare, mai puși pe glume, mai pe șotii, dar în ordine, am început a ne "transporta fizicurile" spre cazarmă..... Eram apucați de-o plăcută lene și visare.....când din spate iar suntem depășiți de plutoanele celor de la "miliție-securitate" într-un plin avânt și demonstrație de forță....vai de cei ce nu luaseră calificative de satisfăcător, cel puțin.....; au trecut pe lângă noi într-un ritm în care noi părea că stăm pe loc.... La această fază, comandantul nostru (maiorul Frățilă, dacă mai trăiește...vă salut cu respect domnule maior !!), din mers, cu vorba lui "tradițională"....('Tu-i mama ei de armată, soldat)... ne-a întrebat destul de "cârcotaș"  de părerea despre "vecinii" care ne depășeau stârnind praful și dacă ar fi cazul să "facem și noi un pic de spectacol"..... Heeeee, vă dați seama...de "teama de-a ne da în spectacol" eram "atât de la locul nostru" încât instinctiv am devenit mândrii, cu pieptul scos înafară (și cu mucii pepiept...era să adaug, așa cum spune o vorbă de duh), iar pașii au intrat într-o cadență vioaie, care culmea, a ținut până-n cazarmă...
Ajunși la cazarmă, (se făcuse deja ora 16), cadrele au plecat și am rămas cu gradații noștrii. Prima activitate a fost întreținerea armamentului.... Eiii, o cam băgasem pe mânecă, fiindcă trăsesem mai mult ca oricine, împreună cu alți câțiva, ne-am cam chinuit "să țevuim" cu periuța, câlțul și tija..... Vai mama noastră....nu vroia a naibii țeavă să-și lepede zgura dintre ghinturi nici de-a dracu'....Vroia răzbunare..... Am luat o măsură extremă.....am cerut permisiunea la sergent și am tulit-o cu ceilalți la parcul auto, unde am cerșit niște benzină (vestita benzină de 75 ce era pe vremea aia și cu care mergea și Dacia foarte bine) ; după scufundarea țevilor vreo 5 minute și un periaj scurt și viguros, treba era rezolvată și în culmea fericirii am revenit la pluton. Remontând totul și punându-le (armele) în rastel (dormeam în primul pat lângă rastel) am avut "fericirea" să inspir o noapte și-o zi "parfumul" benzinei de 75.....
După întreținerea amamentului, au urmat sectoarele exterioare, apoi citirea presei și urmărirea știrilor politice la televizor (astea din urmă cu picotelile de rigoare în mult vânatele unghere cât mai îndepărtate ale sălii), masa de seară, igiena personală și muuuultttt așteptata STINGERE....asata înafara cazului de erai "planton" schimbul I (ca o paranteză...la "planton schimbul II", erai șmecher.....trăgeai armata în piept......dormeai de două ori pe noapte).....
Sus In jos
c o r v i n
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 3133
Varsta : 41
Localizare : Hunedoara
Reputatie : 5528
Data de inscriere : 16/10/2013

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Lun 07 Iul 2014, 20:50

Da, frumoasa expunere, Johann!
...In acelasi context as putea sa spun si eu cateva chestiuni... Legat de tragerile din poligon, am fost, in mod aproape miraculos,  de la foarte bun in sus! Nu o spun ca sa ma laud dar, din 16 sedinte de tragere in cele ,,doispe luni de zile,, in 15 am avut calificativ maxim, in doar una a fost altfel, asta ptr. ca ,,mai marii,, ne-au dat coordonatele gresit!(noi trageam la tinta distanta 200 m iar ei au fixat scarita gradata a pm-ului ptr. 100 m, astfel ca mai toate gloantele au scos praf serios undeva la jumatatea distantei dintre noi si tinte!)! Si la noi,  toti ,,proscrisii,, care nu prea nimereau tinta aveau program ,,preferential,,! Asta insemna ca unul din astia sa ,,preia,, in spate, de ex.,  toate armele colegilor de grupa (vreo 8-9 bucati, la 3-4 kg fiecare) si sa faca in pas alergator vreo cateva ture de poligon (o tura, aprox. 2,5 km)! Nu era deloc usor, dupa cum nu era singura modalitate de pedeapsa!
...Tot un fel de tragere a fost si aruncarea grenadei, unde m-am descurcat bine si asta numai ptr. ca am fost printre putinii care am inteles ca nu era vitala distanta de aruncare cat modalitatea in care o faceai! Era important sa nu-ti pui colegii de aliniament in pericol si daca o trimiteai la vreo 25-30 m era perfect! Nu la toti a fost asa si, din cauza lor, am luat cel mai mare frecuș din acel an de gratie (feb. 97-feb 98)! Pe o distanta de 3-4 km cat era de la locatia cu aruncatul grenadei si pana la terenul de instructie, ne-a tinut lentul numa intr-o ,,aviatie la mare inaltime!,, ,,...la joasa inaltime!,, chestii care presupuneau culcaturi rapide, anihilarea inamicului aeropurtat si inchipuit! In plus, comanda ,,pluton, gaze!,, ne scotea din minti... In 8 secunde trebuia sa scoti masca din geanta speciala si sa o ai deja pe figura! Am uitat sa spun ca erau vreo 32 de grade, intr-un inceput reusit de iunie!  La intoarcerea in unitate, cred ca am baut vreo 7-8 litri de apa in vreo 2-3 ore, deshidratarea fusese maxima!
....Am amintit de masca de gaze... Nu am fost niciodata prieten cu ea! De fapt, nu era nimeni! S-a intamplat ca masca pe care am primit-o eu era si buna si criminala in acelasi timp, depinde din ce punct de vedere! Astfel, măștii mele ii lipsea un fel de ventil de cauciuc de la nivelul nasului sa zicem! Magazionerul ne-a intrebat daca ne lipseste ceva de la ,,dotări,, dar eu nu am raportat nimic fiindca aflasem de la ,,bătrâni,, ca e bine sa respiri normal cand ai masca pe figura, iar aceasta respiratie era conditionata de lipsa acestui ventil! M-am prins repede care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de ...actiuni!
Asadar, la instructie, in perioada feb-martie cand se dispunea folosirea mastii, eu eram privilegiat ptr. ca mi se aburea doar un singur vizor si, deci, puteam sa vad pe unde alerg! Ceilalti insa, cu ambii ,,ochi,, aburiti, erau sortiti unui spectacol inuman, se loveau de copaci, se loveau ei intre ei, la unii se lasa cu o stare de lesin chiar!
...Sa nu credeti ca eu nu am luat teapa! Am luat, si inca, una serioasa! Se intampla ca suntem dusi la testare in caz de atac chimic, ma rog, ceva de genul asta... Au fost amenajate niste corturi si in alea am fost introdusi, in grupe de cate 10 insi! Cum am fost in prima grupa, nu m-a avertizat nimeni ca e de ,,oaie,,! S-a dat drumul la un fel de spray, am luat măștile pe figura, dar ce te faci, ca eu aveam ,,lipsuri,, pe stânga! Nefiind etansa, asa cum era normal, eu am inhalat direct gazul respectiv! A fost singurul moment din viata in care am avut senzatia ca o sa mor!  Neputand face sau raporta nimic, m-am lasat cu sezutul pe calcaie si am ramas asa nu stiu cat timp, dar mi s-a parut ca a trecut o vesnicie, de fapt trecusera nici 60 secunde! Am reusit sa nu lesin dar senzatia a fost de-a dreptul mortala! Va mai spun ca nici dupa faza asta nu am raportat nimic in privinta măștii, dar am avut sansa sa fiu trimis la alta companie din cadrul unitatii(,,ordine publica,,) si acolo, pe langa faptul ca iti este schimbat tot echipamentul, masca de gaze ni s-a mai dat doar de forma, nemaiutilizandu-o in nici un fel pe restul de stagiu!...
 Smile
Sus In jos
atamanu
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 71
Varsta : 61
Localizare : Galati
Reputatie : 1678
Data de inscriere : 08/02/2014

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Sam 01 Noi 2014, 15:02

TVlad a scris:
Va mai amititi cintecul ala cu "mindra tara, tinar colt de rai"? Am vazut citeva filme romanesti cu armata si se tot cinta dar mai departe de versul urmator "noi veghem sa ai numai flori pe plai" nu mai stiu. Care era continuarea? L-am intrebat pe tata si a zis ca nu mai vrea sa isi aminteasca Smile

....au trecut mai bine de 38 primaveri, veri si toamne, de cand nu l-am mai cantat, tropaind din bocancii cu " tinte " si " potcoave de otel "..... Daca nu ma inseala memoria....

Mandra tara, tanar colt de rai./
Noi veghem sa ai, numai flori pe plai./
Libertate, liniste si cant./
Vrem sa fie-n veci pe-acest pamant./

(Refren)
Am jurat cu mana stransa pe drapel./
Bravi ostasi cu pieptul de otel../
Am jurat ca tara, cand ne va chema, /
Inima si viata ne vom da. /

Legendare chipuri de eroi, /
Fac sa creasca-n noi, dor de fapte noi./
Fiecare stam la post mereu,/
Gata sa invingem orice greu.../

(Refren)
Am jurat cu mana stransa..................

Atat am mai putut " recupera " din " hard disk-ul " caporalului de 20 de ani, ce-si efectua serviciul militar la U.M. 01259 radiolocatie Dumbraveni ( aeroport Suceava ).....
Sus In jos
TVlad
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 2127
Localizare : Bucuresti
Reputatie : 5336
Data de inscriere : 16/01/2010

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Sam 01 Noi 2014, 15:31

L-am notat, merci Wink
Sus In jos
atamanu
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 71
Varsta : 61
Localizare : Galati
Reputatie : 1678
Data de inscriere : 08/02/2014

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Sam 01 Noi 2014, 17:38

....De " turnat " am mai turna / Da ni-i teama ca o-nsera/ Si nu suntem de-aici colea /.......Domnule @TVlad. Apropo, de unde ati reusit sa mai surprindeti fabuloasa imagine a " plugului de zapada " din avatar ?
Sus In jos
TVlad
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 2127
Localizare : Bucuresti
Reputatie : 5336
Data de inscriere : 16/01/2010

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Sam 01 Noi 2014, 18:49

E plugul din Gheorgheni pozat in luna mai 2008.

Sus In jos
atamanu
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 71
Varsta : 61
Localizare : Galati
Reputatie : 1678
Data de inscriere : 08/02/2014

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Sam 01 Noi 2014, 19:18

.." Saracul Gica "....oare mai " traieste " sau a fost " valorificat " prin S.R.L-ul unui baiat " descurcaret ", la kg. de fier vechi....In fostul depou CSG, existau pana in lovitura de stat, trei asemenea bucati. Prin anii "90, cand tovarasul Iliescu ne-a " desteptat " si introdus in " capitalismul salbatec ", pe doua LDH-uri ( iarna ), au fost montate freze special concepute ( la Remar-ul Cluj ), care functionau impecabil ( ca tot ce-i romanesc ).... cateva sute de metrii....Intre timp, doua dintre " bravele " pluguri fusesera casate, iar unul, servea drept " vagon macara interventii " ( altfel spus - dormea personalul macaralei in el ), dupa ce fusese descompletat... Norocul nostru a fost ca " tata India " ( sanatate domn" Nastase ) a redus intr-atat fluxul tehnologic, incat prezenta acestora pe teren, nu a mai fost necesara......
Sus In jos
atamanu
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 71
Varsta : 61
Localizare : Galati
Reputatie : 1678
Data de inscriere : 08/02/2014

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Dum 02 Noi 2014, 08:21

Un subiect foarte interesant...dar, nu ma pot baga " pe felia " lui Sir John ( @johannDB - iti zic asa din simpatie ) pana ce nu epuizeaza domnia sa tema naratiunii. Astfel incat, ii citesc cu placere " textele " si-mi revin in memorie sumedenii de amintiri ce pareau uitate... Dar, vorba domnului Rebenciuc : " Calatoria continua. Mai avem si alte locuri de vizitat "........
Sus In jos
LanceR
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 6352
Varsta : 51
Localizare : NordulBucurestiului
Reputatie : 9031
Data de inscriere : 17/02/2011

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Dum 02 Noi 2014, 18:02
imi aduc aminte cu placere de cantecul de mai sus,deoarece era alternativa la marsaluitul cu masca pe figura.
Dupa 29 de ani,rememorez cu nostalgie momentele placute de la 01184 Bacau
Sus In jos
c o r v i n
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 3133
Varsta : 41
Localizare : Hunedoara
Reputatie : 5528
Data de inscriere : 16/10/2013

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Dum 02 Noi 2014, 19:27

...Cu ,,durere,, in suflet spun ca eu nu am beneficiat de avantajul cunoasterii acestui imn! Sad ...Eu am facut armata la Jandarmerie si acolo hitul suprem era ,,Avem o tara!,, O sa-mi storc memoria si o sa incerc sa-l si postez! Smile
Sus In jos
JohannDB

avatar

Numarul mesajelor : 50
Reputatie : 1733
Data de inscriere : 17/11/2013

MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   Sam 08 Noi 2014, 00:40

D-le Costică....așa este....<"călătoria continuă. Mai avem și alte locuri de vizitat !">.....altfel spus, mai avem încă "multe lucruri de povestit!" Asta nu înseamnă, nicidecum, ca dumneavoastră să așteptați ca eu să-mi epuizez "tema narațiunii" și peste toate nici nu doresc să fie "felia mea".....Din potrivă, chiar vă rog să intrați în subiect și cu tot avântul redescoperirii unor amintiri crezute "betonate de timp", să faceți cumva a le împărtășii nouă ! Aș sugera ca această "turnare" de amintiri din "vremea cătăniei" (pe care "junimea de azi"....n-o mai trăiește obligatoriu, rupând-o de planurile și rosturile vieții proprii vârstei) s-o faceți legată de tot ceea ce s-a scris aici - până acum, pentru a fi o completare "multiplan" a vieții de cătană arătată de fiecare din "naratori"..... Deci, nu mă așteptați pe mine!
 Aș fi scris încă ceva din "personal memories", dar la acest moment, sunt abia venit acasă, după o săptămână de bântuit prin țară....... Am acum, de oboseală, o foarte frumoasă "harababură" la nivelul "computerului central" al propriei mele persoane, drept pentru care trebuie să-mi ordonez întâi amintirile, pentru a nu face talmeș-balmeș ; asta și pentru plăcerea și deliciul cititorului...cititor ce mă respectă  și apreciază prin citirea "scrierilor" mele .
Cu tot respectul, tuturor !
P.S. D-le Costică, v-am trimis un mesaj în "p.m."......nu știu dacă l-ați primit. Cu stimă!
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...   

Sus In jos
 
Ati "facut"... armata?? Daca "da"... "turnati" tot!...
Sus 
Pagina 6 din 6Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Subiecte similare
-
» FORUMUL - FLORILOR BOLI SI DAUNATORI LA ORHIDEE
» Daca va doriti o phalaenopsis parfumata

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul pasionatilor de trenuri din România :: DIVERSE :: DISCUTII LIBERE-
Mergi direct la: