Forumul pasionatilor de trenuri din RO
Bine ati venit pe Forumul pasionatilor de trenuri din Romania !!!
Sper ca ceea ce veti gasi sa va fie de folos!

Forumul pasionatilor de trenuri din RO

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!

AcasaAcasa  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  ConectareConectare  InregistrareInregistrare  

Impartiti | 

CFI Moldovita - Argel

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
Mergi la pagina : Inapoi  1, 2, 3, 4, 5
AutorMesaj
Bogdan-CFR

Numarul mesajelor: 106
Varsta: 16
Localizare: Suceava
Data de inscriere: 27/03/2010

MesajSubiect: Re: CFI Moldovita - Argel   Lun Mar 07, 2011 9:46 am

Foarte frumoase imaginile``! cheers cheers cheers
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
mishu88
V.I.P Member
V.I.P Member

Numarul mesajelor: 521
Varsta: 23
Localizare: Fălticeni, jud. Suceava
Data de inscriere: 12/02/2009

MesajSubiect: Re: CFI Moldovita - Argel   Mier Mai 18, 2011 9:58 am

25 aprilie 2011 = Mocănița (locomotiva cu aburi 762.209) Huțulca din Moldovița

Dragi pasionați FeRoviaRi și nu numai,

Vă invit în minutele ce urmează la o călătorie cu trenul cu aburi. În epoca tracțiunii electrice, iată că oameni inimoși și cu drumul de fier în suflet au pus cărbuni pe foc și au făcut presiune în cilindrii de acționare a roților locomotivei 0-4-0 (cum zic americanii si englezii) sau 0-2-0 (cum zic romanii), nr. 762-209. Locomotiva, de construcție germană și de acum aproape 8 decenii, a pufăit și a șuierat triumfătoare de-a lungul văii râului Moldovița.

Contrar dorinței CFR-ului de a repara linia ferată Vama-Moldovița stricată anul trecut de furia apelor, d-nul Georg Hocevar și CFI.ro au organizat la Moldovița un parcurs de aproximativ 11 kilometri cu trenul cu abur. Turiștii, veniți de prin Galați, de prin București sau de prin împrejurimi și din toată țara, au gustat cu drag și cu nesaț fum, aer curat și abur încins în timpul călătoriei. Timp de 2 ore m-am simțit și eu, ca și ei, în timpurile bunicilor noștri, când dacă stăteai lângă locomotivă riscai să te pârlești de unsoare, când dacă stăteai în ultimul vagon simțeai smucituri puternice, când dacă treceai pe lângă fii de răzești sau fiice de iobagi, te salutau cu respect, când copacii erau la locul lor, când râurile erau resursă de bucurie și hidratare, când... când...

Fluierul curajos al locomotivei, precum și inima bătândă cu emoție a mecanicilor de locomotivă s-au resimțit în ecoul zilelor de Paște de la Moldovița. Totodată, găini și cocoși aburiți la propriu cu 200-300 de grade fugeau din calea „zmeului de foc", poduri zdruncinate de ape rezistau cu putere la tonele dinamice de fier, iar bicicliști făloși făceau semn de „hai mai repede!" unei locomotive mai veche decât bunica lor...

Cu tristețe observăm zâmbetul ascuns al oamenilor care încă mai fac serviciu în slujba „carului care fuge fără boi", dar și cu bucurie ne încânta glasul cristalin al celor care vor urma să le ia locul în aceeași meserie și în aceeași țărișoară.

Dragii mei cititori și „youtube"-o spectatori, vă mulțumesc pentru atenție și nu uitați: calea ferată drum de fier rămâne!!

Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://my.opera.com/mishu88
adrian78
Moderator forum
Moderator forum

Numarul mesajelor: 2390
Localizare: HUNEDOARA
Data de inscriere: 05/10/2010

MesajSubiect: Re: CFI Moldovita - Argel   Dum Apr 08, 2012 10:36 am

CFI Moldovita - Argel

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 5 din 5Mergi la pagina : Inapoi  1, 2, 3, 4, 5