Numarul mesajelor: 521 Varsta: 23 Localizare: Fălticeni, jud. Suceava Data de inscriere: 12/02/2009
Subiect: Re: CFI Moldovita - Argel Mier Mai 18, 2011 9:58 am
25 aprilie 2011 = Mocănița (locomotiva cu aburi 762.209) Huțulca din Moldovița
Dragi pasionați FeRoviaRi și nu numai,
Vă invit în minutele ce urmează la o călătorie cu trenul cu aburi. În epoca tracțiunii electrice, iată că oameni inimoși și cu drumul de fier în suflet au pus cărbuni pe foc și au făcut presiune în cilindrii de acționare a roților locomotivei 0-4-0 (cum zic americanii si englezii) sau 0-2-0 (cum zic romanii), nr. 762-209. Locomotiva, de construcție germană și de acum aproape 8 decenii, a pufăit și a șuierat triumfătoare de-a lungul văii râului Moldovița.
Contrar dorinței CFR-ului de a repara linia ferată Vama-Moldovița stricată anul trecut de furia apelor, d-nul Georg Hocevar și CFI.ro au organizat la Moldovița un parcurs de aproximativ 11 kilometri cu trenul cu abur. Turiștii, veniți de prin Galați, de prin București sau de prin împrejurimi și din toată țara, au gustat cu drag și cu nesaț fum, aer curat și abur încins în timpul călătoriei. Timp de 2 ore m-am simțit și eu, ca și ei, în timpurile bunicilor noștri, când dacă stăteai lângă locomotivă riscai să te pârlești de unsoare, când dacă stăteai în ultimul vagon simțeai smucituri puternice, când dacă treceai pe lângă fii de răzești sau fiice de iobagi, te salutau cu respect, când copacii erau la locul lor, când râurile erau resursă de bucurie și hidratare, când... când...
Fluierul curajos al locomotivei, precum și inima bătândă cu emoție a mecanicilor de locomotivă s-au resimțit în ecoul zilelor de Paște de la Moldovița. Totodată, găini și cocoși aburiți la propriu cu 200-300 de grade fugeau din calea „zmeului de foc", poduri zdruncinate de ape rezistau cu putere la tonele dinamice de fier, iar bicicliști făloși făceau semn de „hai mai repede!" unei locomotive mai veche decât bunica lor...
Cu tristețe observăm zâmbetul ascuns al oamenilor care încă mai fac serviciu în slujba „carului care fuge fără boi", dar și cu bucurie ne încânta glasul cristalin al celor care vor urma să le ia locul în aceeași meserie și în aceeași țărișoară.
Dragii mei cititori și „youtube"-o spectatori, vă mulțumesc pentru atenție și nu uitați: calea ferată drum de fier rămâne!!