Forumul pasionatilor de trenuri din România

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!
 
AcasaAcasa  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  ConectareConectare  InregistrareInregistrare  

Distribuiți | 
 

 Neprecizarea unui lucru nu înseamnă interdicția acestuia

In jos 
AutorMesaj
KQQ

avatar

Numarul mesajelor : 355
Reputatie : 3668
Data de inscriere : 21/06/2009

MesajSubiect: Neprecizarea unui lucru nu înseamnă interdicția acestuia   Lun Iul 29, 2013 1:02 am

Să luăm cazul vagoanelor A10. Unele dintre acestea sunt dotate cu minibar, altele nu. Cele cu minibar ar fi trebuit să primească seria 85-91:

Citat :
Vagoane cu locuri și vagoane cușetă, de toate clasele, cu zonă de bar sau bufet

Și, totuși, atât cele cu minibar cât și cele fără au primit aceeași seria: 10-91, deci, ca un vagon obișnuit cu 10 compartimente sau echivalentul acestora:
Citat :
10 compartimente pe coridor sau spațiu deschis, echivalent, cu un culoar central

De ce? Probabil fiindcă nu apare precizarea expresă ca vagonul să nu aibă dotări speciale. De exemplu, dacă pentru numărul 10 s-ar fi spus: 10 compartimente pe coridor sau spațiu deschis, echivalent, cu un culoar central fără nicio dotare specială, atunci ar fi fost cât se poate de clară încadrarea subseriei 10-91 0xx ca 85-91.

În germania a circulat un vagon înseriat ca 22-34. Modernizat la Grivița, a fost expus ca 32-76 pentru ca, ulterior, să fie încadrat seriei colectoare 84, devenind 84-76. Din punctul meu de vedere, este cel puțin interesant să ai un vagon, să îl  prezinți la expoziție cu o serie normală iar când îl introduci în trafic să îi dai seria generică pentru vagoanele cu dotări speciale, adică 84. Exemple ar fi:
B10meeb: 20-76, apoi 84-87
Bdeem: 22-96 (048), apoi 84-96
83-76 e un caz (nu singurul) unde se atribuie o serie rezervată. Cum e posibil? Probabil datorită nespecificării "destinatarului". Adică cui îi e rezervată seria. Din câte am vîzut, 83-76 nu diferă foarte mult de 22-76. Ca și la 84-96, locul pentru biciclete e considerat... compartimentul 1, da nu am văzut rasele pentru schiuri, cum e la 84-96. Primul compartiment propriu-zis e 2.

AMpmeeh. Fost 22-34 în Germania, a devenit, după modernizare, 32-76, deși litera "h" indică o dotare specială (asta dacă e corect marcajul literal). Unde a intrat după ce a fost prezentat cu seria normală 32-76? La seria colectoare 84. Tot ce vrei și nu vrei intră acolo? De ce? Deoarece definirea seriei respective:
Citat :
Vehicule cu locuri, de toate clasele, cu spații speciale, de ex. spațiu de joacă pentru copii

permite treaba asta. Practic, poți băga cam tot ce are dotări speciale atât la seria 84, cât și la 89, cu precizarea că, la 89 sunt, totuși, unele precizări:
Citat :
Alte vagoane speciale (conferință, discotecă, bar, cinematograf, videotecă, vagoane-ambulanță)
Deci, B6-le poate intra la 89, cum e, de altfel, înmatriculat, poate intra la 85:
Citat :
Vagoane cu locuri și vagoane cușetă, de toate clasele, cu zonă de bar sau bufet
, la 84 (ca vagon cu dotări speciale) la 28 sau chiar la 27 ținând cont că seria 27 e rezervată fără a specifica pentru ce anume. În Germania, există etajate cu locuri pentru biciclete înmatriculate ca 25-04:

Sursa: www.drehscheiben-foren.de
deși directiva spune că 25 e rezervată doar etajatelor aparținând OSJD

Mie, ca om căruia îi plac clasificările, observ, pe de o parte rigoare, pe de altă parte, o anumită larghețe în ceea ce privește înserierea vagoanelor de călători tocmai datorită faptului că a nu preciza un lucru nu înseamnă a-l interzice. Exemplul clar: treaba de prost gust făcută de cei de la Astra când au atribuit unui vagon restaurant seria 84. Urât, dar corect. Bagi vagonul restaurant la grămadă cu cele pentru biciclete și cele pentru persoane cu dizabilități. Oare și în străinătate apar asemenea ciudățenii?
Sus In jos
 
Neprecizarea unui lucru nu înseamnă interdicția acestuia
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul pasionatilor de trenuri din România :: DIVERSE :: DISCUTII LIBERE-
Mergi direct la: