Forumul pasionatilor de trenuri din România

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!
 
AcasaAcasa  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  ConectareConectare  InregistrareInregistrare  

Distribuiți | 
 

 Calatoriile lui Eminescu cu trenul

In jos 
AutorMesaj
Semafor
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 1142
Varsta : 61
Localizare : Pascani( IS)
Reputatie : 4297
Data de inscriere : 21/02/2010

MesajSubiect: Calatoriile lui Eminescu cu trenul   Dum 17 Iun 2012, 14:39

Cautand articole despre calatoriile lui Eminescu am gasit si cateva descrieri ale calatoriilor sale cu trenul.
Sa pornim din Botosani:
<<Pe urmele lui Mihai Eminescu (II)
/ 10 Mar 2009
Eminescu și gara C.F.R. Botoșani
Gara C.F.R. din Botoșani este un loc pe unde și-a purtat pașii și poetul Mihai Eminescu. Gara a fost construită în anul 1870, odată cu linia ferată Botoșani - Leorda - Verești, linie ferată ce a făcut legătura între Botoșani și Iași și cu linia ferată austriacă prin Burdujeni. Primul drum făcut de Mihai Eminescu, cu trenul de la Botoșani a fost în 30 august 1871, când poetul face o vizită societății ,,Junimea” din Iași, după manifestările de la Putna. Tot în gara din Botoșani poposește poetul la 13 august 1876, când vine la înmormântarea mamei sale, sau în 10 aprilie 1887 când se externează de la sanatoriul de la Mănăstirea Neamț.
Botoșăneanul Vladimir Șardin, în cartea sa ,,Din trecutul Botoșanilor. Figuri dispărute” din 1929, descrie cum l-a cunoscut pe Eminescu în 1887 care-l vedea deseori în gara Botoșani.


Gara Botoșani – CPI 1923
Astăzi gara Botoșani este la fel ca în timpul când poetul pleca sau sosea cu trenul de la Iași, București sau Cernăuți. Se cuvine ca o placă memorială să amintească de aceste popasuri ale poetului în gara Botoșani.>>

La Harlau..desi nu cu trenul:
<<Pe urmele lui Mihai Eminescu (IX)
/ 11 Oct 2009

A doua trecere a poetului prin Hîrlău o consemnăm în luna septembrie 1871, după terminarea Serbării de la Putna, când, Eminescu vine la Iași la Societatea ,,Junimea”. Aici poetul va consemna în registrul ,,Junimii” datele sale personale, la nr 49: ,,Mihail Eminescu, născut la 20 decembrie 1849 – Sf. Ignat – la Botoșani”. Această însemnare a lui Mihai Eminescu este încă o dovadă că poetul s-a născut la Botoșani la 20 decembrie 1849. El a făcut acest drum cu diligența, care făcea legătura între Iași și Cernăuți de trei ori pe săptămână.
Diligența avea stație de oprire și la Hîrlău, unde schimba caii. Călătorii se puteau dezmorți și admira locurile încărcate de istorie de aici. În anul 1865, drumul Botoșani – Hărlău a fost pietruit cu piatră de la Deleni, lucru ce l-a făcut mai confortabil pentru călători. Drumul era parcurs în mare viteză, cu cca. 20 km. pe oră, după care se schimbau caii și o pornea mai departe, reglementări prevăzute în ,,Noul Așezământ Poștal Înalt Întărit din 1 mai 1858”.
Mihai Eminescu a mai făcut încă șase drumuri pe ruta Botoșani – Iași, dar cu trenul, linia ferată Botoșani – Verești fiind dată în funcțiune la 1 noiembrie 1871.
În această perioadă, în noiembrie 1875, Eminescu ajunge în zona Hîrlăului, când inspectează câteva școli din plasa Bahlui. Cum Hîrlăul a fost legat cu cale ferată de Podul Iloaiei abia în 1910, ni-l putem imagina pe poet ajungând la școlile inspectate circulând cu diligența, acolo pe unde ea circula, sau cu vre-o căruță, car cu boi sau poate chiar pe jos, pe cine știe ce vreme! A trecut în prima lui inspecție în zonă pe la Erbiceni, Totoiești, Șipote, Andrieșeni, după cum aflăm din raportul făcut către ministru asupra inspecțiilor ce le-a realizat în lunile noiembrie și decembrie 1875, la școlile din județul Iași...>>

Sus In jos
Semafor
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 1142
Varsta : 61
Localizare : Pascani( IS)
Reputatie : 4297
Data de inscriere : 21/02/2010

MesajSubiect: Re: Calatoriile lui Eminescu cu trenul   Dum 17 Iun 2012, 15:01

La Iasi:

<< Pe urmele lui Mihai Eminescu (IX):MIHAI EMINESCU LA IAȘI (I)
Articol scris de: ing. Nicolae IOSUB / 11 Ian 2010
Pe urmele lui Mihai Eminescu (IX):
MIHAI EMINESCU LA IAȘI (I)
……
Poetul a trecut de mai multe ori prin Iași: cu trupa de teatru a lui Mihail Pascally, în anul 1869, în vizitele sale la ,,Junimea” în anii 1871 și 1872, dar stabilirea definitivă în orașul Iași s-a produs la sfârșitul lunii august 1874. Sosește în Gara Iași cu trenul accelerat Paris-Berlin-Viena-Lemberg-Suceava-Pașcani-Iași, după terminarea studiilor de la universitățile din Viena și Berlin.>>

Imagini de pe net.

La Praga:
<< Pe urmele lui Mihai Eminescu (XVII): MIHAI EMINESCU LA PRAGA
Articol scris de: Nicolae IOSUB / 18 Iul 2010
Pe urmele lui Mihai Eminescu (XVII):MIHAI EMINESCU LA PRAGA
Anul trecut, s-au împlinit 140 de ani de la trecerea poetului Mihai Eminescu prin orașul Praga, în drumul său spre Viena, locul unde și-a făcut prima fotografie, cea cu chip de Luceafăr.
…….
Drumul lui Mihai Eminescu de la Botoșani la Praga, poetul l-a făcut împreună cu părinții săi, Gheorghe și Raluca Eminovici și cu sora sa Aglaia.
Mihai Eminescu a plecat împreună cu părinții și sora Aglaia, spre capitala Imperiului Habsburgic, în jurul datei de 10 septembrie 1869, cu trăsura de la Botoșani până în gara Dornești și de aici cu trenul prin Lemberg până la Praga, orașul împăratului Rudolph al II-lea, orașul muzicii și artelor.
…….
Familia Eminovici ajunge la Praga în jurul datei de 13 septembrie 1869, unde, familia sa a frecventat băile, în afară de Mihai care a avut la dispoziție două săptămâni pentru a cunoaște acest oraș frumos, locuind împreună cu fratele său Șerban, pe Strada Lipova nr. 6, lângă Facultatea de medicină, pe care acesta o frecventa la Praga în acel an.
…..
La Praga, Mihai Eminescu s-a fotografiat pentru prima dată în viața lui, la atelierul fotografului Jean Tomas din Piața Vaclav. ...>>

La Berlin:
<<Pe urmele lui Mihai Eminescu (XXI):MIHAI EMINESCU LA BERLIN
Articol scris de: Nicole IOSUB / 31 Dec 2010
Pe urmele lui Mihai Eminescu (XXI):
MIHAI EMINESCU LA BERLIN
Mihai Eminescu și-a definitivat studiile universitare la Berlin, în perioada 1873-1874, la sugestia lui Titu Maiorescu, care-i promite sprijin financiar și o catedră la Universitatea din Iași, în cazul în care își dădea doctoratul.
……….
În zilele libere, Mihai Eminescu călătorește cu trenul până la Potsdam, însoțit de frumoasa Milly, pentru a vizita castelul Sanssousi și grădinile înconjurătoare:
,,Din Berlin la Potsdam merge
Drum de fier, precum se știe,
Dară nu se știe încă
C-am luat bilet de-a trie.
C-am plecat de dimineață
Cu un taler și doi groși…
Și de gât cu blonda Milly,
C-ochi albaștri, buze roși.
……………………………..
Și-acum șuieră mașina,
Fumul pipei lin miroasă,
Sticla Kummel mă invită,
Milly-mi râde. Ce-mi mai pasă!”
……
Agenția diplomatică română îl trimite, însă, într-o misiune arheologică la Konigsberg, unde este găzduit la un coleg de universitate, pentru a cerceta în arhive documente despre Țările Române. ….
Eminescu își dă seama că nu are pregătirea necesară pentru o astfel de cercetare și renunță, luând drumul spre țară prin Cracovia și Lemberg, unde încearcă să cerceteze arhivele de aici, găsind portretul unui armaș român ce ajunsese cancelar al Poloniei.
Dar, în loc să se întoarcă la Berlin pentru a-și continua studiile, Eminescu se întoarce acasă, după ce la începutul verii scrie lui Miron Pompiliu din Iași să-i caute o slujbă:
…La mijlocul lunii august al anului 1874, Eminescu sosește cu trenul la Iași, dornic să capete un loc de muncă. ....>>
Sus In jos
Semafor
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 1142
Varsta : 61
Localizare : Pascani( IS)
Reputatie : 4297
Data de inscriere : 21/02/2010

MesajSubiect: Re: Calatoriile lui Eminescu cu trenul   Dum 17 Iun 2012, 15:04

La Viena:
<< Pe urmele lui Mihai Eminescu (XIX): EMINESCU, STUDENT LA VIENA – II
Articol scris de: ing. Nicolae IOSUB / 17 Sep 2010
Pe urmele lui Mihai Eminescu (XIX): EMINESCU, STUDENT LA VIENA – II
(Continuare din numărul trecut)
…….
La 2 noiembrie 1883, după 12 ani, Mihai Eminescu este prezent din nou la Viena, de data acesta internat la Sanatoriul Ober-Dobling a doctorului Obersteiner. Pleacă din București cu trenul, însoțit de prietenul său, Chibici-Rîvneanu și este așteptat la Viena de nepotul lui Titu Maiorescu, C. Popasu.
Așezat la marginea Vienei, în mijlocul unui parc, sanatoriul unde fusese internat și domnitorul Al. I. Cuza, era o vilă elegantă și austeră, unde poetul va fi tratat până în luna februarie 1884. Aici, Eminescu este vizitat de Maiorescu care-i aduce primul volum de versuri, scos la Editura Socec.
Șederea lui Mihai Eminescu la Ober-Dobling a fost benefică pentru sănătatea sa așa că, la 26 februarie 1884, poetul părăsește stabilimentul și împreună cu prietenul său Chibici se îndreaptă spre Italia. .>>Sus In jos
Semafor
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 1142
Varsta : 61
Localizare : Pascani( IS)
Reputatie : 4297
Data de inscriere : 21/02/2010

MesajSubiect: Re: Calatoriile lui Eminescu cu trenul   Dum 17 Iun 2012, 15:05

In Italia:
<< Pe urmele lui Mihai Eminescu (XX):CĂLĂTORIA LUI MIHAI EMINESCU ÎN ITALIA
Articol scris de: Nicolae IOSUB / 23 Nov 2010
Pe urmele lui Mihai Eminescu (XX):CĂLĂTORIA LUI MIHAI EMINESCU ÎN ITALIA
La 20 octombrie 1883, Mihai Eminescu este trimis, la propunerea lui Titu Maiorescu, la Viena și este internat la sanatoriul Ober-Dobling. Aici este îngrijit și tratat de medicul Obersteiner, până la data de 10 februarie 1884, când este externat și, la propunerea aceluiași medic, este trimis într-o călătorie în Italia pentru șase săptămâni, fiind însoțit de prietenul și colegul său de școală Chibici Revneanu.
…..
Chibici Revneanu era originar din Bucovina și a fost coleg cu Eminescu la Cernăuți și apoi la universitatea din Viena. Era un om glumeț, cu părul ca o ,,creastă de pupăză” și un devotat prieten a lui Eminescu. El primește sarcina de a-l însoți pe Mihai Eminescu în călătoria din Italia și să aibă grijă de poet în acestă călătorie.
La ieșirea din spital, Eminescu oferă doctorului Obersteiner un exemplar din volumul său de poezii, editat în decembrie 1883 de Maiorescu, pe care scrie în limba germană; ,,Dem hochgeherten Herrn Dr. Obersteiner zur gutigen Erinerung an M. Eminescu”, un gest de mulțumire pentru grija și tratamentul acordat.
Deși poetul nu era încântat de această călătorie, fiind dornic de a veni cât mai repede în țară, el trebuie să se supună voinței doctorului, care-i recomandă acestă călătorie pentru refacerea sa fizică și psihică, într-un loc cu clima caldă și cu locuri deosebite.
După externarea din sanatoriu, în ziua de 10 februarie 1884, Eminescu și Chibici au rămas câteva zile la un hotel din Viena, cu scopul de a-i completa poetului îmbrăcămintea de care avea nevoie într-o asemenea călătorie. Eminescu, în starea sa de sănătate încă destul de șovăitoare, era obsedat de dorul de țară și invoca necontenit ,,mămăliga strămoșească” de care ducea dorul, după atâtea luni de spitalizare.
Traseul călătoriei în Italia este stabilit de Chibici, prin sudul Alpilor până la Veneția, apoi prin Padova, Milano, Parma, Bolonia, Florența, având la dispoziție suma de 2.400 de fraci, trimiși de Titu Maiorescu.
În anul 1915, Chibici Revneanu povestește scriitorului Eugeniu Speranția, care se afla într-un concediu la Căciulata, peripețiile acestei călătorii și un fapt mai puțin cunoscut de eminescologi și anume că, în călătoria din Italia, ei s-au oprit și două zile la Milano.
Drumul de la Viena până la Veneția l-au făcut cu trenul prin Insbruck, Bremen, Verona, Veneția. La Veneția au intrat în gara Santa-Lucia, construită de austrieci în 1846, pe un pod ce lega uscatul de lagună. Podul este construit în 1848-51. Gara a fost distrusă de bombardament în timpul războiului, acum fiind o altă construcție din anul 1955.
La Veneția, poetul nu a stat decât câteva ore, timp în care a avut timp să viziteze Piața San-Marco și bazilica ridicată în cinstea evanghelistului Marcu, a cărui moaște au fost aduse din Alexandria, în anul 828, devenind patronul spiritual al Veneției. De asemenea, poetul poate admira și Palatul Dogilor din Veneția.
….
De la Veneția, Eminescu și Chibici pornesc spre Milano prin Padova, străbătând cu trenul același pod de cale ferată care astăzi nu mai există. Ei sunt nevoiți să facă o oprire de două zile la Milano, deoarece Chibici avea un comision de făcut unei persoane de la consulatul român de aici. Ei sosesc la Milano sâmbătă, pe 29 februarie 1884, și ocupă o cameră de două persoane într-un hotel.
…..
Cât a stat Chibici la persoana vizitată, Eminescu a plecat și a colindat orașul o zi întreagă. Într-un târziu, obosit și flămând, se oprește într-un local de la periferia orașului să se odihnească. Cum patronul localului trebuia să închidă și văzând că poetul are o comportare cam ciudată, anunță organele de ordine, la care se adresase, încă de dimineață, și Chibici. Acesta s-a dus cu un agent la adresa unde se odihnea Eminescu, care în lacrimi i-a spus: ,,Vreau să mă duc în țară, să mănânc mămăliga strămoșească”.
….
A doua zi, după încă o noapte petrecută la hotel, cei doi pornesc cu trenul spre Florența unde ajung pe 1 martie 1884. Aici se cazează la pensiunea Perra, un loc retras, cu toate serviciile asigurate, unde vor sta timp de trei săptămâni.
….
Vor pleca din Florența pe 26 martie 1884, ajungând cu trenul la București pe 27 martie ora 20, unde erau așteptați în Gara de Nord de Maiorescu și de mulți dintre prietenii săi.
Acestă călătorie în Italia, organizată cu scopul de
a-l scoate pe Eminescu din starea de letargie, de inactivitate și de a-l readuce la viața normală de fiecare zi, avea și scopul de a-i arăta și frumusețile orașelor italiene, despre care el a scris, dar fără să le cunoască. Aerul și clima caldă de aici, l-au întărit din punct de vedere fizic și psihic.
Nu multe orașe din lume au avut privilegiul de a fi vizitate de cel mai mare poet al României, așa cum au fost Veneția, Milano și Florența...>>
Sus In jos
Semafor
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 1142
Varsta : 61
Localizare : Pascani( IS)
Reputatie : 4297
Data de inscriere : 21/02/2010

MesajSubiect: Re: Calatoriile lui Eminescu cu trenul   Dum 17 Iun 2012, 15:10

Eminescu a fost la mare?
<<Iata ca enigma a fost dezlegata prin descoperirea unei scrisori trimisa de Eminescu, Veronicai Micle, care a fost expediata din Constanta la data de 16 iunie 1881.
Din scrisoare aflam ca poetul a plecat din Giurgiu cu vaporul.Cu acest prilej trebuie spus ca pe acea vreme la Constanta se putea calatori cu vaporul, mai intai pe Dunare si trecand de Sulina – pe mare. O a doua alternativa putea fi o calatorie cu vaporul pe Dunare pana la Cernavoda iar de aici cu trenul pe calea ferata construita in 1860 de compania engleza Barklay- pana la Constanta. ( Domnitorul Cuza in drumul sau spre Constantinopol a folosit acest itinerar).
Eminescu sosind la Constanta, a poposit la „Hotel d’Angleterre ”, inchiriind o camera la mansarda, de unde – spune el – „privirea mi-e deschisa din doua parti asupra marii ”. Marea il impresioneaza sub aspectul „unei nemarginiri pururea miscate” si afirma „ca e schimbacioasa la culoare si in miscari, de unde unii autori o si compara cu femeea ”.
Motivul venirii la mare – o boala de inima. Poetul isi fixeaza drept timp de sedere doar zece zile – un timp destul de scurt. De aceea poate se grabeste. Face bai in mare pe un timp inca rece. „Nimeni nu se scalda afara de mine ” –scrie el in scrisoare. ...>> dintr-un almanah turistic.

Si o alta dovada:
<<“Constanta, 16 iunie 1882
Draga mea Veronică,
Iartă-mă că nu ți-am scris de atâta timp, dar am întârziat la Giurgiu, la Costinescu, unde am scăpat o dată vaporul, care nu pleacă decât de trei ori pe săptămână, și am venit aci, unde poșta nu pleacă în toate zilele. Am venit ieri și am făcut deja două băi de mare, cari promit a-mi face mult bine, deși pe-aici e frig încă și apa mării nu e destul de caldă pentru băi. De-aceea sunt unul din cei dentâi sosiți aci pentru băi și nimeni nu se scaldă încă afară de mine. N-o să stau aci decât vro zece zile și apoi iar mă-ntorc la București. O să mă-ntrebi ce efect mi-a făcut marea, pe care-o văz pentru-ntâia oară? Efectul unei nemărginiri pururea mișcate. Dar, abia de două zile aici, n-am văzut-o în toate fețele căci ea e schimbăcioasă la coloare și în mișcări, de unde unii autori o și compară cu femeia. Costanța sau Chiustenge este un mic orășel, dar îndestul de frumos. Nu are a face deloc cu Rusciucul. Casele au oarecare eleganță în clădirea lor, căci piatra e ieftină aci și clădirile sunt din piatră patrată, iar primăria, de când stăpânesc românii și există un consiliu comunal, a făcut foarte mult pentru orânduiala și înfrumusețarea orașului. O terasă pe țărmul înalt dă o frumoasă priveliște pe toată întinderea mării și, când luna e deasupra apei, ea aruncă un plein de lucire slabă, care plutește pe-o parte a apei. Restul rămâne în întunerec, și noaptea marea își merită numele ei de neagră. Viața e cam scumpă aci, dar nu atât de exagerat de scumpă precum mi se descria, mai ales de când s-au deschis câteva oteluri. La anul să știi că venim amândoi aci, căci băile de mare întăresc și grăbesc bătăile inimei. Cu toate că omul pare a întineri de ele, privirea mării liniștește, mai ales sufletele furtunoase. Șed într-o mansardă și privirea mi-e deschisă din două părți asupra mării, pe care aș vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putință, te sărut cu dulce, draga mea Veronică, și rămân al tău Eminescu.
Adresa mea: Chiustenge (Constanța) Hôtel d’Angleterre”
Șederea lui Eminescu la Constanța este consemnată printr-o placă memorială, amplasată pe fațada Hotelului “Intim” – în prezent monument istoric, ridicat în perioada 1906-1909 pe locul Hôtelului d’Angleterre.>>

Sus In jos
Semafor
V.I.P Member
V.I.P Member
avatar

Numarul mesajelor : 1142
Varsta : 61
Localizare : Pascani( IS)
Reputatie : 4297
Data de inscriere : 21/02/2010

MesajSubiect: Re: Calatoriile lui Eminescu cu trenul   Joi 21 Iun 2012, 18:38

Eminescu de la Chisinau la Odesa

<În 1885, Eminescu trecea prin Chișinău...
În acest an se împlinesc 125 de ani de când Eminescu a trecut Prutul. Era începutul lunii august a anului 1885. Marele poet român se ducea la Odesa, unde, în sanatoriul medicului Felician Iahimovici de la Kuialnic, avea să urmeze un tratament „cu ape și nămol" timp de o lună. Era pentru prima dată când Eminescu traversa spațiul basarabean și când completa, vizual, imaginea țării întregi, „de la Nistru pân' la Tisa".
Atunci poetul a trecut prin Ungheni, Călărași, Strășeni, Chișinău, Bulboaca, Varnița, Tighina, Tiraspol...
La Chișinău trenul staționase jumătate de oră...
Îl și vedem - se poate oare altfel?! - coborând din tren, ca să se mai „dezmorțească", intrând în gară să bea o gură de apă într-o zi cu zăpușeală, care în compartiment ar fi fost și mai greu de suportat, s-ar fi plimbat pe peron, ar fi tras cu urechea la vorba țăranilor care așteptau în gară sau în preajma ei, ar fi văzut numaidecât mulțimea de trăsuri care-și așteptau mușteriii, ulicioarele prăfuite cu bisericuța Sfânta Treime (de pe actuala stradă Muncești, 47, zidită în 1869), căreia pe atunci, necamuflată de clădirile înalte, i se vedeau cupolele maiestuoase din pragul gării...
La întoarcere, în prima decadă a lunii septembrie 1885, Mihai Eminescu avea să se mai oprească încă o jumătate de oră în gara Chișinău.
Ce făcea Eminescu la Kuialnic?!
Cum nu știa rusește, comunica în germană cu Rozalie, „îngerașul", cum îi spunea fiicei medicului Iahimovici, cu Longe, „o poloneză blondă de toată frumusețea", îl citea pe Heine dintr-un volum pe care îl găsi la medicul secund, răsfoia ziarul „Neue freie Presse", sosit cu mare întârziere de la Viena.
Se plimba pe malurile lacului cu pojghițe subțiri de sare ca de gheață, făcea plimbări prin localitate, oprindu-se în fața vilei d. Bertenson, unde în fiecare seară cânta fanfara militară, compusă din 45 de persoane și un capelmaistru; se scălda în liman, unde - ca să te poți scufunda urma să procuri bilet de clasa I, a II-a sau a II-a, cei fără bilete fiind scoși de paznici din apă și amendați; se ungea cu nămol terapeutic pe picioarele bolnave, un pahar cu mâl costând 15 copeici; admira dealul Jelahov din preajmă...
Venea la Odesa cu unul dintre cele șase trenuri care circulau zilnic între Odesa și Kuialnic ca să caute strada Soborului („Unde dracu' e Soborâi ulița?", îl întreba el într-o scrisoare de la 15 august 1885 pe ieșeanul Novleanu), ca să procure „tutun și medicamente" și să se plimbe pe țărmurile mării.
După 2 septembrie se afla deja la Odesa, unde mai zăbovi o săptămână la hotelul „Strasburg", de pe strada Ecaterinskaya, 46, primindu-și corespondența la casa doctorului Iahimovici de pe strada Preobrajenski nr. 7.
În acest timp Ion Creangă, cel care îl petrecu la tren, într-un cerc de prieteni comuni propunea la Bolta Rece toasturi:
– În sănătatea lui Mihai Eminescu!
Acad. Nicolae Dabija
Publicat Marți, 17 august 2010>
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Calatoriile lui Eminescu cu trenul   

Sus In jos
 
Calatoriile lui Eminescu cu trenul
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul pasionatilor de trenuri din România :: DIVERSE :: DISCUTII LIBERE-
Mergi direct la: