|
| | Sufragerie: Prima mea locomotiva de jucarie, de la Piko Junior [2008] | |
| | Autor | Mesaj |
|---|
mishu88 V.I.P Member

Numarul mesajelor: 520 Varsta: 23 Localizare: Fălticeni, jud. Suceava Data de inscriere: 12/02/2009
 | Subiect: Sufragerie: Prima mea locomotiva de jucarie, de la Piko Junior [2008] Vin Oct 29, 2010 3:51 pm | |
| iulie 2008 – Prima mea locomotivă, de la Piko JuniorAșa cum fiecare lucru își are originea sa în lume, așa fiecare pasionat de cale ferată are o amintire din frageda-i pruncie despre acest hobby. În continuare, o să vă spun povestea mea despre cum am luat contact prima dată cu vreun tren, cu vreo locomotivă sau cu vreo cale ferată.
Aveam 3 sau 4 anișori când, în seara zilei de 24 decembrie, așteptam cu emoție pe Moș Crăciun. Îmi aduc aminte cum făceam repetiții la cântecelele, la poeziile și la rugăciunile ce trebuia să le rostesc pentru a primi cadouri. Într-un final, venise Moș Crăciun cu un sac plin de jucării, de unde a ieșit, printre altele, și un set PIKO Junior H0 ModellBahn.   Era o zi de vară frumoasă când am hotărât să caut de prin pod vechiul meu cadou de iarnă. Plini de praf, atât setul, cât și eu, am scos locomotiva, vagoanele și cupoanele de cale ferată și am început a le înșirui pe holul din casă. Așa cum veți vedea și în imaginile ce vor urma, setul cu toate componentele sale a avut de suferit foarte mult în viața sa. Tampoane lipsă, cuple îndoite, pantograf dezasamblat, șasiu rupt și așa mai departe. Noroc de tata, le lua în revizie duminica și le cârpea pe ici, pe colo… dându-le încă o șansă în fața spiritului de „meșterică” ce sălășluiește în fiecare prichindel.   În trecut, trenul putea fi comandat să circule înainte, înapoi, cu viteză reglabilă. Îmi aduc aminte cum introduceam cele 2 fire de curent în mufele speciale dintr-un cupon de cale ferată și uite așa mă jucam ore întregi, în fiecare zi… realizând transporturi cu mărfuri ușoare, dar cu volum mare. Pot să spun că am cărat și apă, făină sau cereale, însă nu am oferit cele mai sigure condiții de transport și marfa a ajuns la destinație la jumătate sau mai puțin din cantitatea inițială… Ineficient!

A fost și încă mai reprezintă, simbolic, cel mai frumos cadou primit de la părinți… atât prin natura jucăriei, cât și prin simbolul pasiunii - trenurile. De aceea, poate, când mă întreba cineva când eram mic „Pe cine iubești tu mai mult? Pe mama sau pe tata?” Eu răspundeam cu „Pe tata!”. Motivația… serviciul lui de mecanic de locomotivă, unde aveam șansa să văd o „mașinărie” mai mare decât Oltcitul din familie. Cu timpul, mi-am dat seama că îi iubesc pe amândoi, la fel, atât pe tata, cât și pe mama. În fine, nostalgia copilăriei m-a cuprins deodată și am purces, în acea zi de vară, să montez calea ferată, să așez locomotiva și vagoanele pe calea ferată. Din păcate, n-am mai avut mașinuțele și cubulețele pe care le transportam, în trecut, de la kilometrul 0+000+000 la kilometrul 0+000+500…   Locomotiva albastră cu pantograf pe 2 osii este, de fapt, un model E69 LAG 5, o locomotivă germană apărută în 1930 și retrasă din circulație în 1982.  Vagoanele sunt pe 2 osii, de tip platformă cu pereți laterali, având fiecare câte o cuvă portocalie rabatabilă. Descărcarea vagoanelor era gravitațională, bilaterală, în afara axelor căii, alternativ și cu debit masiv. Garnitura de tren nu depășea 40 de centimetri, însă a atins și încă mai atinge valoarea unei jucării inestimabile după „debitul” furnizării de vise, emoții, bucurii…     Visul meu e să am o cameră foarte mare cu multe, multe trenuri, tunele, viaducte, semnale luminoase… În continuare, vă las în compania fotografiilor din acea zi de iulie 2008, când trenulețul de jucărie a fost scos pentru încă o cursă de joacă. Mi-ar face mare plăcere să citesc din partea dumneavoastră părerile și impresiile cu privire la prima jucărie FeRoviaRă pe care ați pus mâna.        |
|  | | ionut_te

Numarul mesajelor: 60 Varsta: 31 Localizare: Slatina Data de inscriere: 26/01/2009
 | Subiect: Re: Sufragerie: Prima mea locomotiva de jucarie, de la Piko Junior [2008] Lun Ian 31, 2011 9:37 am | |
| Salut! Frumos descris totul... Cu tot ce trebuie pentru a-ți trezi toate amintirile: părinți, Crăciunul din copilărie, jucăriile și toate cele... Eu unul nu am avut un trenuleț complet decât la scară f. mică și acela fără șine... Dar ce nevoie aveam de unul de-a gata că pasiunea era atât de mare încă de pe atunci (3-4-5 ani), încât dintr-un soi de "LEGO" autohton (probabil că îl știți, acela cu piesele mari de diferite forme și culori) formam locomotive, vagoane, etc. pe care mai apoi le procopseam cu bolduri, piuneze, înfipte abil în locuri unde puteau fi transformate în cuple, tampoane și alte cele... Încă o dată sincere felicitări! Mie unul mi-ai retrezit amintirile! Numai bine! |
|  | | mishu88 V.I.P Member

Numarul mesajelor: 520 Varsta: 23 Localizare: Fălticeni, jud. Suceava Data de inscriere: 12/02/2009
 | Subiect: Re: Sufragerie: Prima mea locomotiva de jucarie, de la Piko Junior [2008] Lun Ian 31, 2011 10:12 am | |
| | ionut_te a scris: | Salut! Frumos descris totul... Cu tot ce trebuie pentru a-ți trezi toate amintirile: părinți, Crăciunul din copilărie, jucăriile și toate cele... |
Multumesc! Îmi pare bine că v-am readus în minte nostalgia copilăriei. De altfel, mi-a părut și mie bine să aflu despre povestea dumneavoastră! |
|  | | adrian78 Moderator forum

Numarul mesajelor: 2385 Localizare: HUNEDOARA Data de inscriere: 05/10/2010
 | Subiect: Re: Sufragerie: Prima mea locomotiva de jucarie, de la Piko Junior [2008] Lun Ian 31, 2011 10:18 am | |
| | ionut_te a scris: | Salut! Frumos descris totul... Cu tot ce trebuie pentru a-ți trezi toate amintirile: părinți, Crăciunul din copilărie, jucăriile și toate cele... Eu unul nu am avut un trenuleț complet decât la scară f. mică și acela fără șine... Dar ce nevoie aveam de unul de-a gata că pasiunea era atât de mare încă de pe atunci (3-4-5 ani), încât dintr-un soi de "LEGO" autohton (probabil că îl știți, acela cu piesele mari de diferite forme și culori) formam locomotive, vagoane, etc. pe care mai apoi le procopseam cu bolduri, piuneze, înfipte abil în locuri unde puteau fi transformate în cuple, tampoane și alte cele... Încă o dată sincere felicitări! Mie unul mi-ai retrezit amintirile! Numai bine! |
Ionut lego autohtone mai pe romaneste spus bitocomburi:piesele patrate rosii dupe cele galbene cu 6 picioruse si cele albastre cu 8 picioruse ieseau niste trenuri futursitice chiar si vagoane etajate iar locomotivele aveau sus 2 piese patrate rosii pe post de pantografe..
Mishu felicitari sper ca pe viitor sa ne permitem si noi o mica diorama (sper ca am zis corect) asta e visul meu.._________________  |
|  | | mishu88 V.I.P Member

| Subiect: Re: Sufragerie: Prima mea locomotiva de jucarie, de la Piko Junior [2008] Lun Ian 31, 2011 10:24 am | |
| | adrian78hd a scris: |
Ionut lego autohtone mai pe romaneste spus bitocomburi:piesele patrate rosii dupe cele galbene cu 6 picioruse si cele albastre cu 8 picioruse ieseau niste trenuri futursitice chiar si vagoane etajate iar locomotivele aveau sus 2 piese patrate rosii pe post de pantografe..
Mishu felicitari sper ca pe viitor sa ne permitem si noi o mica diorama (sper ca am zis corect) asta e visul meu.. |
Sper și eu asta, dar până atunci trebuie să ne străduim în toate direcțiile ca să putem obține ce ne dorim. |
|  | | ionut_te

Numarul mesajelor: 60 Varsta: 31 Localizare: Slatina Data de inscriere: 26/01/2009
 | Subiect: Re: Sufragerie: Prima mea locomotiva de jucarie, de la Piko Junior [2008] Lun Ian 31, 2011 3:31 pm | |
| Salut! | Citat: | | mi-a părut și mie bine să aflu despre povestea dumneavoastră! |
Mishu, după cum bine spunea un alt coleg de forum aici toți suntem prieteni... Formulele de politețe nu prea sunt la ele acasă mai ales că între puținii oameni cu astfel de pasiuni diferențele de vârstă sau orice alte diferențe se cam estompează tocmai din această cauză: Suntem puțini cei care încercăm să aflăm tainele sutelor și miilor de cai putere la un loc, și mai puțini aceia care avem bunăvoința sau timpul necesar să le împărtășim și chiar mai puțini aceia care au îmboldit sau frânat toți acei mii de cai putere în diverse ipostaze. Spor la treabă în continuare! Ai talent! |
|  | | | | Sufragerie: Prima mea locomotiva de jucarie, de la Piko Junior [2008] | |
|
| Pagina 1 din 1 |
| | Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |